6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:46
No menu items!

„Pacea” de la Minsk, un acord fragil în favoarea Kremlinului

spot_img

Raluca_Dan

  • Raluca Dan

     

În ciuda mesajelor optimiste lansate, joi dimineața, de la Minsk, “declarația” de pace anunțată de liderul de la Kremlin nu este deloc liniștitoare. Dimpotrivă.

Un prim semnal a venit chiar înainte de luarea deciziilor, când Poroșenko, nemulțumit de “condițiile inaceptabile” impuse de Moscova, a fost trimis să ia o pauză, precum un copil trimis la culcare de adulții Merkel – Hollande – Putin, care au decis ce este mai bine pentru el: încetarea focului, dar din 15 februarie (rebelii având astfel la dispoziție trei zile pentru a continua confruntările cu tot arsenalul din dotare ca să mai “muște” o felie din teritoriul Ucrainei), un acord semnat de Kiev cu liderii rebelilor pro-ruși (și nu cu Vladimir Putin), redactat în termenii altui acord încălcat deja anul trecut și un împrumut de la FMI menit să “salveze” Ucraina de la faliment.

Cum va fi salvată însă Ucraina? Cum vor fi salvați miile de ucraineni din est refugiați în subsolurile caselor și școlilor, unde se roagă să nu aibă soarta celor peste 6.600 de conaționali uciși de ambiții bolnave?

Răspunsul a venit tot de la câștigătorul real al noții albe din Belarus. Putin a transmis sec: “Ucraina ar trebui să reformeze Constituția în sensul respectării drepturilor cetățenilor din Donbas”. Anunțul său a venit în timp ce 50 de tancuri treceau frontiera, din Rusia către estul Ucrainei, unde confruntările între rebeli și forțele ucrainene se intensificau, iar presa de la Moscova lansa o propagandă agresivă la adresa Occidentului, postul Canal 5 difuzând chiar un reportaj video cu invazia imaginară a armatei ruse în Europa. “Ce-ar fi să ne desfășurăm parada militară (organizată în fiecare an pe 9 mai și care marchează victoria împotriva Germaniei hitleriste), la Berlin sau la Londra?”, întreabă zâmbitoare crainica imaginând că întrebarea este formulată de ruși.

Ucraina este îngenuncheată: de războaie secesioniste, de corupție, de datorii față de Kremlin și de incapacitatea militară de a se apăra. Sunt, într-adevăr, motivate  – strict economic (și fără să fie luat în calcul un “război necesar”) – UE și SUA să susțină Ucraina, astfel încât să nu piardă estul în favoarea Rusiei și să-și păstreze integritatea teritorială? Istoria ne-a arătat că nu s-a întâmplat asta niciodată! Are nevoie Vladimir Putin să anexeze Donbas? Are nevoie Vladimir Putin, el personal! Pentru a-și hrăni orgoliul, dorința de a demonstra că este puternic și aceea de a-și muta armata la granița UE și NATO. Cine va decide în ce măsură Kievul va respecta “drepturile cetățenilor” din Donbas? Liderii “rebelilor” pro-ruși. Adică, Vladimir Putin. Și nu va mai avea nevoie de război. Are “precedentul Crimeea”.