-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:16
No menu items!

„Oglindă, oglinjoară…” Judecătoarea Iulia Motoc se admiră singură pe internet sub numele Silvia

spot_img

Iulia Motoc la laptopJudecătorul constituţional Iulia Motoc, cel mai probabil viitor reprezentant al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este destul de activ în mediul online, dar nu doar pe Facebook, ci și pe forumuri sau pe site-urile unor publicații. Sursa Zilei a descoperit, după o minuțioasă investigație, chiar cu ajutorul unor specialiști IT, că Iulia Motoc folosește un pseudonim pentru a posta diverse comentarii, unele chiar laudative la adresa propriei persoane.

Silvia”, pseudonimul favorit

Astfel, Sursa Zilei a descoperit, cu ajutorul specialiștilor IT consultați, că Iulia Motoc folosește pseudonimul „Silvia” pentru a-i combate pe forumuri pe cei ale căror comentarii o dezavantajează sau pe jurnaliștii care semnează articole considerate de judecătorul constituțional nefavorabile pentru sine sau pentru apropiați ai săi.

IP-urile computerului folosit de „Silvia” arată că aceasta a scris comentarii de la New York, Bruxelles şi Bucureşti în perioade care coincid cu deplasările judecătorului constituţional la Comitetul pentru Drepturile Omului (ca reşedinţă servindu-i reprezentanţa României din SUA), la reşedinţa familiei Motoc din Belgia (în weekend-uri), dar și la şedinţele pe care Curtea Contituţională a României le ține marţea, miercurea şi joia la Bucureşti.

Iulia Motoc este frumoasă și inteligentă

Comentariu la un articol din Evenimentul Zilei (evz.ro) referitor la restrângerea competenţelor CCR
9 noiembrie 2012

Motoc nu e depresivă deloc. Ce depresiv rezistă așa la referendum? Și pentru 47 de ani arată foarte bine. Era mai frumoasă în facultate dar anii trec

Comentariu la o bârfă postată de luju.ro despre Vasilică Dănileţ, care îl ridică în slăvi pe Daniel Morar şi despre judecătorul CCR care o „înţepa” pe Monica Macovei
9 aprilie 2013

E cam greu  sa spui despre Iulia Motoc că este urâtă sau proastă

Comentariul la un articol publicat pe luju.ro, referitor la neconcordanţele din declaraţiile de avere ale judecătoarei
15 octombrie 2012

Comparând comentariile cu postările de pe blogul personal, dar şi cu ultimul interviu acordat televiziunii publice, terapeuţii consultaţi de Sursa Zilei au concluzionat că judecătorul prezintă indiciile unei tulburări de tip narcisic (stare patologică caracterizată prin admirația exagerată față de propria persoană).

Nu ştim acum dacă Iulia Motoc s-a lăsat sau nu inspirată de gestul făcut, în 2009, de Elena Udrea, atunci când fostul ministru al dezvoltării i-a luat apărarea lui Traian Băsescu într-o emisiune radio spunând că este o admiratoare a Elenei Udrea.

Silvia: „Mie mi se pare că seamănă mai mult cu Monica Macovei decât cu Elena Udrea”

În toate cele 26 de comentarii ale Silviei, postate începând cu 15 octombrie 2012, Sursa Zilei a găsit mai multe indicii care probează indubitabil faptul că judecătoarea constituţională Iulia Motoc îşi scrie sieşi comentarii laudativ-admirative, și nu de fiecare dată în strânsă legătură cu subiectul tratat de jurnaliști.

Spre exemplu, la un articol din Evenimentul Zilei, din data de 18 octombrie 2012, referitor la poziția Iuliei Motoc cu privire la linșajul mediatic al scriitorului Mircea Cărtărescu, Silvia are trei comentarii, toate purtând mărcile de exprimare ale judecătorului constituțional: scris furios, dezordonat, cu greșeli de gramatică și elipse.

„Admiratorul” pare să intre în transă atunci când citește un articol. Se simte nedreptățit, spun psihologii, și acționează la impuls.

Folosește un laptop, cu tastatură sensibilă, spun specialiștii IT, pentru că presează prelung tasta „U”, situată în mijlocul planșei, dar pe care o folosește ca pe un punct de sprijin pentru degetul arătător. Cuvintele conțin inversări de litere, iar frazelor le lipsesc părți de vorbire esențiale, tocmai din acest motiv. Toate aceste caracteristici se regăsesc în desele postări ale Iuliei Motoc pe propriul blog, dar și pe pagina de Facebook.

Si Elena Basescu este foarte frumoasa.. si care este problema? Continuati sa exterminati intetelectualii si justitia

18 October, 16:51. silvia

Iulia Motoc este cel mai competent judecator al Curtii Constitutionale. Nu cred ca a avut vreodata pretentii de a fi frumoasa. Nu a candidat nici la Miss sau la altceva. Mie mi se pare ca semana mai mult cu Monica Macovei decat cu Elena Udrea. Si de ce sunteti asa de suparati ca Elena Udrea este frumoasa? Ca este Daciana, asa? Sau doamna Adina Valean?

18 October, 16:50. silvia

Iulia Motoc este singurul judecator al CCR care are doua doctorate, dintre care unul la Sorbona. Nu ma convingeti cu misognismul vostru

18 October, 17:27. silvia

Ce spun psihologii?

Iulia Antonela Motoc împlinește în august 46 de ani, are un băieţel de 6 ani şi un soţ (Mihnea Motoc), ambasador al României la Uniunea Europeană. Iulia Motoc, fostă Voina, a fost cel mai titrat şi admirat absolvent de drept al generaţiei sale, o femeie frumoasă, elegantă, care a refuzat să se amestece în mulțime. Exemplu este chiar conduita sa ca tânăr magistrat la Judecătoria Sectorului 2, când mai mulți colegi au remarcat evidentele trăsături accentuate ale personalității sale. Iulia Motoc provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl său fiind rector al Universității Politehnice București. Și soțul face parte din ceea ce se numește generos „aristocrația intelectuală”, fiind chiar nepot al defunctului procuror general al României, Gheorghe Diaconescu – care l-a reprezentat ca avocat inclusiv pe Adrian Năstase.

Comentariile Silviei sunt interpretate de psihologii consultați de Sursa Zilei drept defulările unei persoane care și-a clădit o carieră cu sacrificii. Analiza semiodiscursivă comparată a interviului dat televiziunii publice de Iulia Motoc, pe 6 aprilie anul acesta, și comentariile „Silviei” arată că împărtășesc aceleași obsesii: frumuseţea si inteligenţa versus urâţenia şi prostia. „Silvia” susţine că „Iulia Motoc este frumoasă şi inteligentă”, pe când unul dintre duşmanii Iuliei Motoc, Daniel Barbu, este „hidos de urât!” (cometariu postat pe 24 decembrie 2012 la un articol din „Ghimpele”, referitor la campania electorala contra USL pe care ar duce-o Iulia Motoc).

Aceiaşi psihologi spun că dorinţa de a se diferenţia atât de mult de ceilaţi, dramatismul gesturilor sale, obsesia pentru titluri şi decoraţii, o transformă într-o persoană antipatică. „Este asemenea unui soldat care se laudă cu uniforma, nu cu faptele de vitejie”, a conchis unul dintre specialiştii consultaţi de Sursa Zilei.

Întrebaţi dacă obsesia pentru propria persoană şi narcisismul i-ar putea afecta mandatul de judecător la CEDO, specialiştii au spus că aceasta este o estimare greu de făcut, dar că este posibil ca o astfel de personalitate să nu ia decizii care să-i afecteze cariera, incluzând aici eventuale pronunţări asupra unor cauze deja judecate de Iulia Motoc din postura de judecător al Curții Constituționale a României, precum cea luată în cazul reducerii pensiilor, a Legii privind drepturile deținuților sau al noii Legi a proprietății – fiecare dintre acestea făcând subiectul câtorva mii de plângeri împotriva României la CEDO.

Mai rămâne chestiunea de înaltă moralitate care, cel puţin aparent, cântăreşte pentru occidentali mai greu decât cel mai bun CV din România.

Modelul Elena Udrea: „Nu sunt Elena Udrea, sunt o admiratoare a dânsei”

Toată presa din România a preluat şi a comentat, în 2009, intervenţia telefonică în emisiunea radio a lui Robert Turcescu, a unei ascultătoare care a susținut că este o admiratoare a Elenei Udrea, deși nu doar vocea, ci și discursul erau ale ministrului dezvoltării (fotoliu ocupat de Elena Udrea în acea perioadă). Pe un ton apăsat, ascultătoarea s-a plâns atunci de manipulările presei în privinţa desemnării unui nou premier, luându-i vehement apărarea preşedintelui Traian Băsescu. Intrigat de voce, dar şi de discurs, Robert Turcescu a întrebat-o pe ascultătoare dacă nu este chiar Elena Udrea. Femeia a negat însă cu vehemenţă, ba chiar a plusat spunând că nu i-a spus nimeni niciodată că ar semăna la voce cu Elena Udrea, dar că o simpatizează pe aceasta mai ales pentru „luările de poziţie publice”.

Iulia Motoc: „Acest telefon nu a existat”

Contactată de reporterii Sursa Zilei, Iulia Motoc a susținut vehement, în mod repetat, că totul este o aberație, că probele tehnice sunt pure speculații jurnalistice și că va apela la organele statului, îndrituite să-i ofere protecție, pentru a afla cine o urmărește. Judecătorul constituțional a calificat investigația jurnalistică drept „o gravă jignire”, cu atât mai mult cu cât un judecător constituțional nu are timp să posteze pe internet. Contrazisă cu argumentul frecvenței postărilor sale pe blogul personal și pe pagina de Facebook, Iulia Motoc a amenințat cu un proces.

După ce i s-a adus la cunoștință că afirmațiile sale vor fi consemnate în articolul ce urmează să fie publicat, Iulia Motoc a revenit asupra declarațiilor date inițial.

Nu am susținut că este o aberație, dumneavostră consemnați ce vă spun eu: am spus că mă voi adresa organelor statului îndrituite să mă protejeze, în calitatea mea de judecător al Curții Constituționale a României, pentru că asta sunt deocamdată, pentru că trebuie să aflu cine mă urmărește.

La insistențele reporterului că nu este urmărită de nimeni și că este vorba doar despre un demers jurnalistic, bazat inclusiv pe declarațiile sale publice și pe interviurile acordate în ultima perioadă, Iulia Motoc a conchis, înainte de a închide brusc telefonul:

Atunci, nu ați vorbit cu mine! Acest telefon nu a existat!

NOTĂ:

Sursa Zilei deține toate probele necesare susținerii articolului publicat. Nu va publica însă IP-urile la care se face referire, atât pentru a proteja persoanele implicate, cât și din rațiuni de deontologie profesională.