-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:00
No menu items!

„În România, energia provoacă sărăcie”

spot_img

Compania EcoHornet se extinde în regiune prin vânzarea de francize pentru producția de centrale ecologice

energie termica

Inventatorul Iuliean Horneț își face intrarea pe piața din Ucraina prin vânzarea unei francize de producție în domeniul energiei termice pe bază de biomasă sub formă de peleți. Firma sa, EcoHORNET, încearcă să profite de criza politico-economică din spațiul ex-sovietic, a cărei consecință majoră este nesiguranța în domeniul aprovizionării cu gaze naturale.

iuliean hornetHorneț este antreprenor și inventatorul unor noi tehnologii de ardere a biomasei sub formă de peleți, prin incinerare.

La sfârșitul lunii iunie, Horneț va merge la Mikolayv, în sudul Ucrainei, să asiste la montarea primelor sisteme și echipamente EcoHORNET. Aceasta este ultima etapă a colaborării cu firma ucraineană Banisa Energy, după ce primele contacte au avut loc anul trecut, la un târg de profil din Kiev.

„Negocierile s-au încheiat în ianuarie, plățile s-au făcut la timp, iar specialiștii ucraineni au fost inițiați la București la sediul ecoHORNET în aprilie și mai. Astfel, s-a finalizat prima etapă din procesul de pregătire al specialiștilor ucraineni privind  fabricația echipamentelor. Firma ucraineană nu va vinde echipamentele, ci le montează în sectorul de stat și privat și vinde energie. Banisa Energy dispune de 2 milioane de tone de lignină (resturi vegetale), care va fi transformată în peleți”, a declarat Horneț pentru Sursa Zilei.

Firma ucraineană are deja contracte semnate pentru furnizarea de energie termică cu mai multe unități de producție – fabrici de lapte praf, o fabrică de medicamente lângă Odesa, fabrici de pâine. În afară de prețul francizei, compania ucraineană va plăti și o redevență, în valoare de 10% din prețul de producție al echipamentelor.

În prezent, EcoHORNET mai derulează negocieri sau discuții de tatonare pentru vânzarea francizei în alte state care caută surse alternative de energie.

Am avut negocieri cu Guvernul din Albania, am fost vizitat de o delegație care a cuprins vice-miniștri și reprezentanți ai mediului academic și de afaceri. Acum ei trebuie să decidă pe care din direcții mergem – mediu privat sau public. Mai am solicitări pentru francize din Croația, Lituania, Chile și Peru. Prima și cea mai urgentă este Cuba, care și-a deschis granițele, are facilități pentru investiții. La ei nu se pot monta panouri solare, pentru că nu rezistă la furtuni. Au vegetație destulă. Marabu cucerește terenuri rapid, are densitate mare și o valoare energetică foarte bună. Ei au astăzi această deschidere, au investit în fabrici de peleți. Până la sfârșitul acestui an, urmează să facem această franciză și în Cuba. Orice investiție este scutită total de impozite opt ani. Am fost în Cuba la o expoziție sub pavilionul Canadei, standul nostru a fost vizitat de miniștrii Mediului, Economiei și Armatei

Horneț a ales metoda francizării pentru a populariza cât mai rapid tehnologia arderii gunoaielor sub formă de peleți, pentru a contribui la programele de ecologizare, în contextul în care stațiile de biogaz sunt neperformante si foarte costisitoare.

Am zis că merită să fac această deschidere mai repede, să nu fabric doar eu aceste sisteme, ci să le poată fabrica orice țară care dorește și care poate să-și incinereze eficient, ecologic și economic deșeurile pe care le produce. Spre deosebire de acești mastodonți care fac incinerare de deșeuri doar în orașe, eu mă pot plasa în orice sat, comună, oriunde. Creez independența energetică a comunităților. Franciza nu este peste tot binevenită, pentru că și alte guverne, nu numai guvernul României, s-au obișnuit să taxeze energia, să trăiască din aceste taxe, că sunt sigure și fără efort. Este mai dificil să te apuci să elimini economia subterană, evaziunea fiscală, munca la negru, să alergi după taxe, să creezi taxe de muncă. Energia este un consum sigur, îl taxezi, îl accizezi și ți-ai asigurat fondurile publice. Eu sunt un fel de ghimpe pentru aceste guverne. Taxele și impozitele apasă pe umerii celor care consumă. Pot să spun că, în România, energia provoacă sărăcie. Nu pot să pun povară și să susțin guvernele Ucrainei sau Albaniei, să primească taxe vamale pe cazanele făcute de mine. Am preferat să mă duc cu franciza și să fac centralele acolo la prețuri egale sau mai mici față de cele din România

Din punctul de vedere al veniturilor, Horneț spune că 90% încasările din trimestrul 1 au fost din francize.

Prețul francizei este direct proporțional cu dimensiunea țării respective, cu vegetația de care dispune și cu numărul de locuitori. La o țară mică spre medie, prețul mediu este de aproximativ 1 milion de euro.

Franciza presupune că beneficiarul are dreptul, timp de zece ani, să folosească marca EcoHORNET și să producă echipamentele sub know-how-ului companiei românești.

Prin contractul de franciză, EcoHORNET le dă partenerilor know-how și o parte din componente, care sunt fabricate în București.

Valoric, 40% din componentele centralelor sunt fabricate în România. Elementele de automatizare sunt importate din Austria, ventilatoarele din Anglia și Spania, iar senzorii din Germania.

La fabrica din București, se montează sistemele. Beneficiarii francizei sunt obligați să respecte standardele și vor păstra aceiași furnizori. Cele două componente obligatorii sunt automatizarea și grătarul, care e făcut în Ilfov.

În ultimii patru ani, compania a vândut în medie 100 de centrale pe an. Pentru 2014, Horneț se așteaptă să depășească aceasă medie, având în vedere tendința de la începutul anului. Compania exportă centrale în Marea Britanie, Germania, Austria și Ucraina.

Din punctul de vedere al tehnologiei, Horneț spune că avantajul este procesul de ardere prin incinerare la peste 1.250 de grade.

Suntem singura tehnologie care arde peleți fabricați din tot ce arde. Celelalte tehnologii folosesc doar peleți din rumeguș curat – adică trebuie să cureți copacul, inclusiv de coajă, ca să poți să faci peleți curați să poți merge cu tehnologiile puse în funcțiune în urmă cu 20 de ani. Tehnologia de ardere este invenție înregistrată – arderea este totală, fără fum în gazele de ardere și cu emisii poluante minime

EcoHORNET produce echipamente de încălzire pentru gospodării, administrații, spații industriale sau ferme, care pot folosi deșeurile agricole pentru producerea energiei termice sau electrice. Acestea pot înlocui arzătoarele și injectoarele pe gaz, motorină, ulei, păcură, GPL, sau CLU.

Scumpirea galopanta a combustibililor, scumpirea în general a energiei termice și electrice, creșterea taxelor și accizelor aplicate energiei, se rasfrâng periculos asupra economiei și a nivelului de trai al românilor. Prin această peletizare a gunoaielor, resturilor și deseurilor, producem eficient energie termică și electrică, reducem cu aproximativ 80% noxele, emisiile cu efect de seră din atmosferă facem posibilă depoluarea imediată a solului, aerului, apei

În 2013, EcoHornet a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro. Pentru 2014, ținta este de 4-5 milioane de euro, fezabilă în cazul vânzării a două francize.

Cea mai mare ambiție a lui Horneț nu se referă la business, ci la viitorul brandului și la valențele geostrategice: „Nu vreau să vând acest brand, vreau să rămână al familiei, vreau să rămână românesc”.

Aprovizionarea cu gaze naturale este o problemă majoră pentru Europa Centrală și de Est, în contextul în care Federația Rusă se folosește de calitatea de distribuitor pentru a obține control politic și strategic.

 Vlad Bârleanu