-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:45
No menu items!

”România va fi, în acest an, între primele trei țări din UE la creșterea economică”

spot_img

Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Oleari pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu

România va înregistra, în acest an, o creștere economică de 2,5%, la care agricultura va avea un aport de un punct procentual, cred analiștii Băncii Comerciale Române (BCR). Anul viitor, avansul Produsului Intern Brut (PIB) va însă mai mic decât cel din 2013.

”Noi estimăm o creștere economică de 2,5% în acest an, la care agricultura va contribui cu 1%. Astfel că vom fi între primele trei țări din UE la acest capitol. Cu toate acestea, sunt probleme legate de consumul intern și de investițiile gospodăriilor”, a declarat analistul șef al BCR, Eugen Sinca.

Acesta spună că instituția bancară mizează, în 2014, pe o creștere a PIB de 2,3%, cu o contribuție mai mică a agriculturii, având în vedere că 2013 a fost un an extrem de bun la acest capitol, greu de depășit.

Agricultura deține o pondere de 6% în PIB în România, față de 4% în Polonia și Ungaria sau 2% în Franța. Potrivit celor de la BCR, scăderea treptată a ponderii sale va avea loc în paralel cu creșterea importanței unor sectoare cu valoare adăugată mai mare, precum industria alimentară, serviciile de turism și transport a mărfurilor.

Pe de altă parte, economiștii de la Ernst&Young cred că România va avea o creștere economică de 1,9% în acest an și o accelerare a creșterii până la 2,2% în 2014, pe măsură ce condițiile externe, în mod special starea economiilor din Zona Euro, vor începe să se îmbunătățească. Prognoza Ernst&Young face parte din raportul Eurozone Forecast, și se bazează pe modelul Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economia Zonei Euro.

”Creșterea va fi susținută în acest an, pe lângă exporturi, și de producția agricolă bună. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, după ce Banca Centrală a redus dobânda de politică monetară atât în iulie, cât și în august”, se arată într-un comunicat al E&Y.

România a înregistrat, în al doilea trimestru al acestui an, o creștere economică de 0,5% față de trimestrul anetrior, acesta fiind al șaptelea avans în rândul statelor UE. Aceeași creștere s-a înregistrat în Danemarca, Franța și Letonia, arată biroul european de statistică, Eurostat.

Economia României a crescut cu 1,8% în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică. Cea mai mare contribuție la PIB a avut-o industria, urmată de tranzacțiile imobiliare și agricultură.

Cosmina Croitoru