Resursele financiare ale sectorului public, păstrate în contul general al Trezoreriei Statului, se ridicau la finalul anului trecut la 6,4 miliarde de euro, potrivit bilanțului general al Trezoreriei. Suma este cu 1,4 miliarde de euro mai mare decât anunța șeful statului în luna aprilie a anului trecut. Cu toate acestea, disponibilitățile bănești și casa erau în sumă de 2 miliarde de euro.
”Bilanțul general al Trezoreriei Statului întocmit la 31 decembrie 2012 prezintă în activul și pasivul său suma de 28,99 de miliarde de lei și reflectă resursele financiare ale sectorului public, păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, depozitele, deficitele și excedentele bugetare”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de HG privind aprobarea bilanțului general al Trezoreriei Statului și a contului de execuție a bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2012.
Același proiect de act normativ arată că disponibilitățile bănești și casa se ridică la 9,11 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro). Din această sumă, 7,17 miliarde de lei sunt bani cash aflați în contul curent general al Trezoreriei de la BNR. În plus, alte 1,77 miliarde de lei sunt depozite ce reprezintă fonduri ale statului aflate în administrarea Eximbank.
Din totatul rezervei statului, 2 miliarde de lei sunt dobânzi care trebuie achitate de Trezorerie pentru depozitele și rezervele instituțiilor publice și ale operatorilor economici, calculate pentru luna decembrie 2012. Acestea din urmă se ridicau la 17,2 miliarde de lei. Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 11,36 miliarde de lei, era reprezentată de disponibilități la vedere ale instituțiilor publice și ale operatorilor economici.
În rezerva statului au intrat și excedentele diverselor bugete, care s-au ridicat la 11,77 miliarde de lei. Cel mai mare excedent a fost cel al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, respectiv 3,8 miliarde de lei.
Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2012, rectificat, a fost aprobat cu un excedent estimat la 95,4 milioane de lei. Primele declarații publice făcute cu privire la suma din buffer-ul statului au fost făcute de președintele Traian Băsescu în aprilie 2012.
”În rezerva Ministerului de Finanțe se află 5 miliarde de euro și un program de a împrumuta încă un miliard de euro de la Banca Mondială pe termen lung. România nu are niciun motiv de panică”, declara șeful statului la 27 aprilie 2012.
La finalul lunii iulie a anului trecut, tot Traian Băsescu anunța că rezerva bugetară a scăzut la 3 miliarde de euro. Declarația a fost făcută în contextul introducerii plății TVA la încasarea facturii pentru IMM-uri.
”Ne-am angajat să menținem o rezervă a bugetului, a Trezoreriei, de circa 5 miliarde de euro. Știu sigur că acum o săptămână ajunse la vreo trei miliarde de euro”, spunea șeful statului. Buffer-ul fiscal a fost constituit de Ministerul Finanţelor în urma înţelegerii cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Scopul său a fost asigurarea finanțării, în caz de urgență, a deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice pentru o perioadă de patru luni, independent de conjunctura existentă pe pieţe.
Cosmina Croitoru