5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 8:39
No menu items!

Șomaj record de peste 38% într-o regiune a Spaniei. România are trei regiuni la polul opus!

spot_img

Șomaj record de peste 38% într-o regiune a Spaniei. România are trei regiuni la polul opus!

Șomajul a variat, în 2012, în statele UE de la cele mai mici rate înregistrate în regiunile Salzburg și Tirol din Austria, ambele cu un șomaj de numai 2,5%, până la cele mai mari rate înregistrate în regiunea Ceuta din Spania, cu un șomaj de 38,5%. România se află în topul statelor cu cele mai multe regiuni cu șomaj scăzut din UE, arată datele Eurostat.

Biroul european de statistică (Eurostat) arată că, alături de regiunile Salzburg și Tirol din Austria, și Tubingen, Oberbayern și Trier din Germania sunt regiunile cu cel mai redus șomaj din UE, de 2,7%. La polul opus, după regiunea Ceuta care deține recordul șomajului, Spania mai are trei regiuni cu rate dintre cele mai mari: Andalucia (34,6%), Extremadura și Canarias (ambele cu 33%). Topului regiunilor cu cel mai mare șomaj i se alătură și regiunea Dytiki Makedonia (30%) din Grecia.

Eurostat arată că analizând regiunile UE, 53 aveau o rată a șomajului de sub 5,2% în 2012, la jumătatea mediei Uniunii. Acestea includeau 22 de regiuni din Germania, opt dintr-un total de nouă în Austria, șapte regiuni în Olanda, cinci în Marea Britanie, patru în Belgia, trei în România, două în Cehia, una în Italia și Marele Ducat de Luxemburg. La cealaltă extremă, 25 de regiuni aveau o rată a șomajului de peste 20,8%, dublul mediei europene: unsprezece regiuni în Spania, zece în Grecia și patru în insule aparținând Franței.

Cele trei regiuni din România aflate în topul celor cu cel mai redus șomaj din UE sunt: regiunea Nord-Est (4,3%), Nord-Vest (4,5%) și regiunea Vest (5,1%). Regiunea cu cel mai ridicat șomaj din România este Sud-Est (10,2%), urmată de Sud-Muntenia (9,9%), însă ambele sub media UE de 10,4%.

În privința șomajului în rândul femeilor, acesta era anul trecut ușor mai mare decât cel din rândul bărbaților: 10,5% comparativ cu 10,4%. ”În 2012, rata șomajului la femei a variat între 2,7% în Freiburg ( Germania) și 49,4% în Ceuta (Spania), și 36,8% în Dytiki Makedonia (Grecia)”, arată Eurostat.

România are o medie a șomajului în rândul femeilor de 6,4%, mai mică decât cea înregistrată în rândul bărbaților, de 7,6%. Regiunile care stau cel mai bine la nivelul angajării în rândul femeilor sunt: Nord-Est (șomaj femei de 3,5%), Nord-Vest (4,4%) și Sud-Vest Oltenia (4,6%). La bărbați, regiunile din România cu cel mai mic șomaj sunt: Nord-Vest (4,7%), Vest (4,8%) și Nord-Est (5,1%).

La bărbați, cea mai ridicată rată a șomajului, în România, s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (10,7%), iar la femei – în regiunea Sud-Muntenia (9,7%).

La capitolul șomaj în rândul tinerilor lucurile stau cel mai rău, în condițiile în care cea mai ridicată rată era de 72,5% și se înregistra, din nou, în regiunea Dytiki Macedonia din Grecia. Cel mai redus șomaj în rândul tinerilor se înregistra în regiunea germană Oberbayern (4,2%). Media europeană era, în 2012, de 22,9%.

În România, șomajul în rândul tinerilor era, de asemenea, cu mult mai ridicat decât cel din rândul adulților, media fiind de 22,7%. Regiunile din România cu cel mai mic șomaj în rândul tinerilor erau: Nord-Est (12,3%), Nord-Vest (16%) și Vest (19,7%). La polul opus, regiunile cu cel mai mare șomaj în rândul tinerilor erau, în 2012: Centru (31,7%), Sud-Est (31,3%) și Sud-Muntenia (30,2%).

Eurostat mai precizează că regiunea București-Ilfov era, anul trecut, în topul regiunilor unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale șomajului pe termen lung, respectiv 17,7%.

Cosmina Croitoru