Șefa instanței supreme a formulat cereri de abținere în dosarele în care cei doi sunt judecați
Este vorba de dosarele în care sunt inculpați doctorul Șerban Brădișteanu și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Toni Neacșu. Mai exact, Stanciu a făcut cereri de abținere în cele două dosare aflate în faza de apel, la Completul de 5 judecători, după ce atât Brădișteanu, cât și Adrian Neacșu au fost achitați, în fond, de completul de trei judecători de la Înalta Curte.
Ambele cereri ale președintei ÎCCJ au fost admise, rămânând de văzut cine o va înlocui pe Livia Stanciu la conducerea completului.
În cazul dosarului lui Neacșu, cel mai probabil motivul cererii de abținere l-a reprezentat faptul că Stanciu a fost colegă cu fostul membru CSM în plenul instituției și în Secția pentru judecători.
În dosarul lui Șerban Brădișteanu, cel mai probabil motiv de abținere a fost faptul că Livia Stanciu a pronunțat condamnarea lui Adrian Năstase, iar doctorul este acuzat chiar de favorizarea infractorului, a lui Adrian Năstase.
Ori sprijinul de care a beneficiat Năstase de la Brădișteanu s-ar fi “întâmplat” chiar în dosarul în care fostul președinte PSD a fost condamnat de completul condus de Stanciu.
Apelurile declarate de DNA împotriva sentințelor de achitare a celor doi au primit următorul termen pe 22 septembrie.
Punerea sub urmărire penală a lui Adrian Toni Neacsu a survenit la scurt timp după ce fostul membru CSM s-a opus alegerii procuroarei Oana Schmidt-Hăineală în funcția de președinte al Consiliului, acțiunea fiind catalogată de mulți reprezentanți ai sistemului judiciar drept o răzbunare din partea procuroarei Hăineală. Adrian Toni Neacsu a fost acuzat apoi de procurorii DNA ca în calitate de membru CSM, ar fi falsificat zece documente justificative, reprezentând venituri din salarii și drepturi asociate pentru 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu, în baza cărora ar fi încasat suma de 66.942 lei. Luna trecută, ÎCCJ a decis achitarea fostului judecător CSM.
În luna martie a acestui an, medicul Șerban Brădișteanu, acuzat că l-ar fi favorizat pe ADrian Năstase atunci când acesta a încercat să se sinucidă, a fost achitat. Procurorii anticorupţie ceruseră pedeapsă cu executare pentru că, susțineau ei, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a lui Adrian Năstase, medicul Brădişteanu şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că Năstase are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente, gestionate deja de un alt medic.
Cristi Ciupercă