2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:39
No menu items!

Șerban Brădișteanu a avut și el o „Mătușă Tamara”

spot_img

Relația cu o fostă pacientă care i-a donat medicului banii din Elveția a demontat principala probă a DNA împotriva chirurugului

Serban Bradisteanu_SZ

După nouă ani de procese, medicul Șerban Brădișteanu și un martor adus de el la instanță și-au amintit că banii din contul din Elveția erau ai unei paciente a doctorului, care se ocupa cu echipamente medicale.

Practic, au spus cei doi, femeia a încasat banii de la firma austriaco-elvețiană în perioada 2000-2002, dar i-a donat medicului Brădișteanu, iar în 2006 a murit, așa că nu a putut fi audiată de magistrați. Problema banilor din contul din Elveția era principala probă a anchetatorilor DNA împotriva lui Brădișteanu.

Echipamentele medicale cumpărate, nefolosite de 12 ani, se plătesc și azi

Șerban Brădișteanu a fost acuzat de luare de mită în calitate de preşedinte al comisiei de licitaţie organizate pentru achiziţionarea de echipamente medicale de înaltă performanţă în vederea dotării unor unităţi sanitare din reţeaua Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Spitalului „Profesor dr. Constantin Angelescu”, aflate în subordinea Ministerului Justiţiei. În schimbul a trei milioane și jumătate de euro și jumătate de milion de dolari, Brădișteanu a fost pus sub acuzare că ar fi ajutat o firmă austriaco-elvețiană pentru câștigarea licitației pentru spitalele penitenciar.

Echipamentele medicale, și astăzi nefolosite, în valoare de 28 de milioane de dolari, sunt plătite de Ministerul Justiției, care s-a constituit parte civilă în dosar, pentru recuperarea prejudiciului, de peste 9 milioane de euro.

Cheltuielile exorbitante ale medicului Brădișteanu, decontate de DNA cenit cu cent

Procurorii i-au găsit lui Șerban Brădișteanu un offshore în Insulele Virgine, prin care avea cont la banca UBS din Zurich, Elveția. Actele de la elvețieni arătau negru pe alb că facturile erau pe numele medicului român, tot el era titularul de cont de la banca UBS, iar cheltuielile absolut amețitoare pe care le-a făcut ulterior, prin acest cont, depășeau cu mult veniturile medicului. În total, în doi ani (august 2002-octombrie 2004), Brădișteanu a cheltuit 737.000 de franci elvețieni:

– un sejur în Insula Bora Bora (12.000 euro),

– ceasuri și bijuterii (27.155,5 franci elvetieni cheltuiti în Singapore),

– obiecte de podoabă (3.300 USD în Rio de Janeiro),

– haine și accesorii (7.348,48 USD în New York),

– ceasuri și bijuterii (12.000 euro în Viena),

– focuri de artificii (3.199,95 USD – Fireworks Stores USA),

– echipamente foto (12.200 USD în USA), etc.

Ce alte probe au mai căzut la proces

Procurorii DNA au demonstrat că Șerban Brădișteanu s-a ocupat personal de organizarea licitației, care a și întocmit fișele de evaluare. Audiați apoi de magistrați, membrii comisiei de licitație au declarat că nu au avut nicio indicație sau presiune din partea doctorului, în favoarea vreunei firme.

Trimis în judecată din 2007, medicul Șerban Brădișteanu a avut parte de amânări succesive, dar și de sistări ale proceselor. Multe dintre întârzieri au fost cauzate de experții care trebuiau să arate calitatea echipamentelor medicale, expertize care au durat până la cinci-șase luni. Una dintre expertize demonstra că aparatura era de înaltă performanță, de aceea era mai scumpă, printre exemplele echipamentelor cu astfel de stadiu de performanță numărându-se însă banalele tărgi și stetoscoape. La un moment dat, unul dintre experți a declarat că prejudiciul este zero, pentru că aparatele au fost conforme la preț, cu calitatea lor înaltă.

Pentru recuperarea prejudiciului de 9 milioane de euro, cerut de Administrație Penitenciarelor prin Ministerul Justiției, procurorii instituiseră sechestru asupra bunurilor lui Brădișteanu – un apartament și două case, una pe strada Roma, alta în Ciolpani, dar și pe toate conturile din țară și străinătate ale medicului.

De altfel, și inspectorii de la ANI au constatat că valoarea bunurilor doctorului se ridică la peste 1,7 milioane de euro, în timp ce veniturile lui, în acea perioadă, nu fuseseră mai mari de 285.000 de lei.

Şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală a mai fost judecat într-un proces. El a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea lui Adrian Năstase, la începutul lunii martie.

Marilena Nedelcu