Sursa Zilei continuă serialul „Pete pe epoleți” care are drept protagoniști șefi controversați din poliție. Unii dintre ei sunt încă în funcție, deși sunt acuzați de abuzuri, anchetați pentru corupție, trimiși în fața instanțelor de inspectorii de integritate sau în fața consiliilor de disciplină de propriii șefi. Alții îmbină – într-un mod imoral – justiția cu politica și afacerile, construind în jurul lor periculoase rețele de influență.
Astăzi vă prezentăm cazul comisarului șef Aurelian Pavel (46 de ani), șeful Biroului de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța, care, în ultimii ani, s-a înconjurat de un grup de afaceriști influenți, a căror relație de business este condimentată cu sponsorizări pentru PSD, contracte cu Primăria Constanța și suport pentru hobby-urile primarului Radu Mazăre. Așa se explică de ce – deși a încasat în ultimul an fiscal doar 78.000 de lei, reprezentând salariul de comisar șef – Aurelian Pavel a strâns, la ultimul eveniment important din viața lui, cea de-a doua căsătorie, câteva zeci de mii de euro constând doar în cadouri, după cum a mărturisit public chiar mireasa.
Fratele afacerist, ca și fosta și actuala soție a comisarului Pavel
În 2006, acționarii celui mai titrat restaurant constănţean (Irish Pub) au devenit celebri pentru acuzațiile de evaziune fiscală care-i vizau. Printre ei – și fratele lui Aurelian Pavel, celebrul tenisman, Andrei Pavel, care deține 25% din acțiunile localului. Scandalul a fost cu atât mai mare cu cât, la acea dată, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Andrei Pavel își împuternicise fratele, pe comisarul Aurelian Pavel, să-l reprezinte la firmă. Poliţistul era acuzat de unul dintre fondatorii Irish Pub că l-a ameninţat că „îi plantează droguri” şi că „va face puşcărie pe viaţă”, dacă nu-i angajează soţia la restaurant.
Scandalul s-a stins însă cu consecințe pentru reclamanţi, iar de atunci și până acum Aurelian Pavel a condus neîntrerupt BCCO Constanţa și a devenit el însuși un star al jurnalelor de ştiri. Și nu neapărat datorită realizărilor instituţiei pe care o conduce.
Comisarul șef şi-a etalat ultima dată uniforma de gală pe 1 iunie 2013, atunci când a coborât dintr-un Rolls Royce, la propria-i „nuntă a anului”. Căsătoria cu Anca Nedea (35 de ani), managerul hotelului deţinut de Gheorghe Hagi în staţiunea Mamaia, Iaki Hotel, a avut loc în două episoade: cei doi au semnat actele pe 8 septembrie 2012, în faţa viceprimarului Constanţei, Decebal Făgădău, pe plaja Crazy, din Mamaia, iar cununia religioasă s-a ţinut în Catedrala Mitropoliei, pe 1 iunie 2013, cu o petrecere „în stil rock-baroc”, după cum chiar organizatorii au anunţat printr-un comunicat de presă, în clubul exclusivist Fratelli, din Mamaia. Pornind de aici, Sursa Zilei a descoperit un lung şir de coincidenţe care arată cât de mic este oraşul Constanţa, atunci când e vorba de afaceri şi, mai nou, de justiţie, dar şi cât de „sclipitori” sunt oamenii din centrul celor două sisteme.
Tot din 2006 şi până acum, fosta soţie a comisarului şef, Cristina Elena Pavel, a fost, pe rând, director la restaurantul Irish Pub (cu salariul prins în declaraţia de avere din 2011 a comisarului şef), acţionar şi administrator la Ipanera. O evoluţie spectaculoasă în cariera de femeie de afaceri, în doar trei ani. Asta, ținând cont de faptul că, în 2008, Aurelian Pavel şi-a trecut în declaraţia de avere profitul anual de 20.000 de lei obținut de Cristina Pavel din cazarea turiştilor în Eforie Nord.
Prin cea de-a doua căsătorie, cu managerul Anca Nedea, comisarul şef Pavel rămâne conectat, în mod ireversibil, la mediul de afaceri. Una dintre cele două perechi de naşi, de la a doua căsătorie sunt soții Bucovală. Nicolae Bucovală este proprietar de hoteluri pe litoral şi preşedinte al Asociaţiei Patronale Mamaia.
Anca Nedea şi comisarul şef Aurelian Pavel s-au căsătorit civil pe Plaja Crazy din Mamaia, în faţa viceprimarului. Firma Underground Srl, cea care operează plaja Crazy, nu a depus niciun raport financiar din 2010 şi până acum.
Rețeaua de afaceriști din jurul familiei Pavel
Partenerii de afaceri ai lui Andrei Pavel (fratele comisarului șef Aurelian Pavel) și ai Cristinei Pavel (fosta soție a lui Aurelian Pavel) la Irish Pub și Ipanera sunt Constantin Frunză (42 de ani), Vasile Daniel Cuzic (39 de ani), Eugen Duță (41 de ani) și Răzvan Cristian Iacob (38 de ani).
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, cei patru sunt conectați și la alte afaceri de succes (cafenele, restaurante, terase sau magazine) nu doar pe litoral, ci și în Eforie, București, Cluj, Iași, Timișoara etc.
Plaja Ipanera – pasiunea braziliană a primarului Constanţei – şi creatoarea „uniformei naziste”. Sediul firmei, pe strada familia Pavel, din Eforie
În 2011, plaja Ipanera, a fost „închiriată pe termen nelimitat” de pleiada de asociaţi de la Irish Pub, împreună cu patronul lanţului naţional de cafenele Bourbon, Răzvan Cristian Iacob. Până în februarie 2011, Ipanera era exploatată de Iulian Mihai Tache, patronul firmei H2O Sports Internaţional, proprietarul primului spot de kite de pe litoralul românesc. De altfel şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, este un pasionat al sportului cu zmeu, fiind şi cel mai cunoscut dintre promotorii acestuia, implicit al spotului de la H2O. Conform pasionaţilor de kite, edilul Constanţei deţine plăci, zmee şi accesorii dedicate acestui sport care depăşesc 10.000 de euro.
Tranzacţia dintre Iulian Tache şi patronii de la Irish Pub a transformat-o pe Cristina Pavel în administrator, dar şi acţionar cu un sfert din afacere, la DECC UTIL BLUE – firma, care începând din februarie 2011 a pus în valoare într-o manieră „braziliană” plaja cea mai nordică a staţiunii Mamaia şi restaurantul IPANERA. Procente egale din afacere au în continuare Vasile Daniel Cuzic, Constantin Frunză, Eugen Duţă şi Cristian Răzvan Iacob. Firma are însă sediul incomplet declarat la Registrul Comerţului, la fel ca şi în cazul PFA-ului Cristinei Pavel: adresa consemnată fiind strada Alexandru Ioan Cuza, din Eforie Nord, aceeaşi cu proprietatea fraţilor Pavel.
Verile la Ipanera sunt animate de grupurile de artişti brazilieni pe care Radu Mazăre i-a „contractat” pentru promovarea litoralului.
Lângă Ipanera se află Plaja Crazy, acolo unde anul trecut, în septembrie, viceprimarul Constanţei Decebal Făgădău le-a oficiat căsătoria civilă Ancăi Nedea cu Aurelian Pavel. Conform Registrului Comerţului, asociaţi cu 50% în firma Undergorund SRL, care operează Plaja Crazy, sunt Horaţiu Bobeş şi Daniel Georgescu, aceeaşi care deţin şi Clubul Wish. Societatea nu a depus însă niciun raport de activitate de la înfiinţarea sa, în 2010, şi până acum. Plaja în sine este şi ea preluată, după cum a scris Ziua de Constanţa în 2011, de la Marius Puşcaşi şi de la SC Principal SN, firma deţinută de Alexandru Florian Ilie. Marius Puşcaşi şi soţia sa, Carmen, funcţionar la Primăria Constanţa, sunt inculpaţi în dosarul retrocedărilor la capitolul „cesionari cumpărători de drepturi succesorale”.
Entertainmentul pe litoral este asigurat de mai mulţi ani şi de celebrele prezentări de modă la care edilul Constanţei este des maestru de ceremonii. Aşa s-a întâmplat şi în 2009 când Mazăre şi fiul acestuia au purtat pe podium celebrele uniforme naziste.
Creaţiile aparţin Marcelei Cuzic, soţia lui Vasile Dan Cuzic, şi l-au plasat pe edilul Constanţei într-un internaţional top 5 al celor mai mari dezastre provocate de purtarea în public a uniformei naziste, după personalităţi ca Prinţul Harry al Marii Britanii, Max Mosley, pilot de F1 ori Rich Iott, candidat la Congresul SUA din partea republicanilor.
În spatele casei de modă responsabile pentru notorietatea internaţională a celor doi Radu Mazăre se află firma Meda Mode, ai cărei acţionari sunt Marcela şi Vasile Dan Cuzic și care funcţionează la parterul unui bloc de pe Bulevardul Tomis, deşi sediul a fost declarat pe Bulevardul Ferdinand, într-un apartament de la etajul trei al unui bloc retras. Vecinii nu-şi amintesc să fi văzut pe cineva intrând sau ieşind în ultimele luni de acolo, deşi la Registrul Comerţului acelaşi imobil figurează ca sediu şi pentru o altă firmă, specializată în comercializarea echipamentelor de protecţie în luptă – Cayman Force Elite.
În această din urmă societate, Vasile Dan Cuzic a fost asociat timp de aproape un an cu unul dintre cei mai generoşi sponsori pentru campania din 2009 a PSD – Mihăiţă-Adrian Andrei – care a donat, în aprilie 2009, 100.000 de lei filialei locale a PSD Constanţa. În martie 2010, Andrei s-a retras din funcţia de administrator al firmei care vinde veste antiglonţ, armuri, căşti de luptă şi echipamente de deminare şi i-a cedat partenerului său Cuzic cele 10 părţi sociale.
Anticorupţia anchetează crima organizată de la Constanţa
BCCO Constanța a fost, în ultima lună, în centrul unui uriaş scandal care a generat o premieră absolută în România. Trei ofiţeri de la BCCO şi-ar fi torturat un coleg, investigator sub acoperire, care încerca să le vândă droguri pe plaja Kudos din Mamaia. Potrivit procurorilor, investigatorul încerca să obţină probe despre corupţia poliţiştilor care, în loc să scoată drogurile de pe piaţă, ar fi plasat propriile „prafuri” la dealeri protejaţi.
Informaţii legate de protecţia oferită anumitor cluburi şi anumitor reţele de trafic de droguri şi de persoane au ajuns până la Bucureşti, iar procurorii anticorupţie sperau să obţină şi probe care să arate că ofiţerii de la crimă organizată nu acţionau de capul lor. Deşi răfuiala investigatorilor acoperiţi de la Mamaia s-a petrecut pe 2 mai, „Clanul Tedorescu” (adică polițiștii Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoş Emil Petcu şi Vlad Ştefan Zaharia) a ajuns în arest pentru 29 de zile, abia cu câteva zile înainte de nunta şefului Aurelian Pavel. Procurorii Parchetului General au obţinut arestarea preventivă a celor trei subordonați ai lui Pavel, susținând că aceștia s-au răzbunat pe „îndrăzneala ofiţerului acoperit de a testa probitatea lor profesională”.
AVEREA COMISARULUI ȘEF AURELIAN PAVEL
Declarațiile de avere ale lui Aurelian Pavel (publicate „pe sărite”, în 2008, 2009, 2011 şi 2012 pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate) conturează profilul unui poliţist modest. Deţine o moticicletă Suzuki, o singură proprietate pe care o împarte cu fratele său Andrei Pavel, dar căreia i se modifică an de an suprafaţa (între 388 şi 600 de metri pătraţi), fără conturi, dar cu credite pe termen scurt la bănci. Comisarul şef Aurelian Pavel a câştigat, în 2012, 78.000 de lei din salariul de şef al BCCO.
Aurelian Pavel: Trăgând linie şi deducând toate cheltuielile, am ieşit pe minus cu nunta…
„Ştiţi cum e! Într-un oraş destul de mic cunoşti foarte multă lume. Acum nu toţi sunt invitaţii mei. Închipuiţi-vă că soţia mea este un general manager de hotel de foarte mult timp şi are tot felul de relaţii.”, ne-a raspuns comisarul şef Aurelian Pavel la întrebarea legată de lista participanţilor la nunta de pe 1 iunie, când, pe lângă colegii şefi de poliţie şi jandarmerie, i-au fost alături şi procurori şi judecători locali. Au stat la masă însă cu colaboratori importanţi ai soţiei, care au făcut inclusiv donaţii şi cadouri pentru petrecere. „Trăgând linie şi deducând toate cheltuielile am ieşit pe minus cu nunta respectivă. Vă daţi seama că oamenii nu sunt.. nu dau aşa cum se aşteaptă lumea să dea. Au dat nişte sume ca la nuntă. Obişnuite. 10 milioane, ceva de genul ăsta”, a explicat Pavel pentru Sursa Zilei, atunci când a venit vorba despre declaraţia de avere a poliţistului, care încă nu cuprinde referiri cu privire la noua soţie, deşi sunt căsătoriţi din septembrie 2012.
Despre cununia de la Crazy Beach: „L-am închiriat. Se închisese sezonul. Era mai ietin”
Am facturi pentru orice. Sunt pregătit pentru orice nebunie pentru că, de când m-am instalat aici, de când m-am apucat să fac curat prin Constanţa asta, s-au găsit să mă reclame. Să plătească fie şi ziarişti care să facă tot felul de articole. Dar istoria mi-a dat dreptate. Peste tot. Şi-n instanţă. Oamenii au venit şi au recunoscut: «Ştii, am primit atâta ca să scriu despre tine!». I-am spus: «Despre mine nu ai ce să scrii. Provin dintr-o familie bogată. Fratele meu a ridicat steagul României de atâtea ori…».
Comisarul şef Aurelian Pavel: Mă simt mâhnit! Este un subiect câştigat în instanţă!
Pentru scandalul de la Irish Pub din 2006, când unul dintre acţionari l-a acuzat pe şeful BCCOA că l-a ameninţat şi că şi-a traficat influenţa ca să-şi angajeze soţia director, Pavel a câştigat deja în instanţă 50.000 de lei, despăgubire morală pentru suferinţele pricinuite de un denunţ calomnios. Şi Judecătoria, şi Tribunalul Constanţa i-au dat câştig de cauză.
Nu mi-am reprezentat fratele decât în faţa notarului, nu din punct de vedere al activităţii economico-financiare. Instanţa mi-a dat dreptate. Aveam dreptul să semnez când el era plecat din ţară. Vă daţi seama că e fratele meu şi nu puteam să-i spun nu. Am avut controale: MAI, DNA, DGA, ANI. S-au finalizat toate negativ. Eu nu confund una cu alta. Eu ştiu ceea ce fac şi-mi fac meseria cu obiectivitate. N-am niciun interes. Nu am atribuţii pe linia asta. Vă daţi seama! Nu crima controlează restaurante. Se ocupă într-adevăr de crimă organizată
Aurelian Pavel
șeful BCCO Constanța
Imediat după conversaţia cu Aurelian Pavel, a venit un apel din partea soţiei poliţistului care ne-a avertizat: „Vă dau în judecată! Banii sunt de la mine!”
Mihaela Chiper