4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:37
No menu items!

Șeful CJ Brăila, acuzat de cheltuirea banilor publici în mod discreționar

spot_img

 Bunea-Stancu Gheorghe

Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, este acuzat de mai mulți consilieri județeni că dispune de banii publici într-un mod discreționar. Acuzații de acest gen au fost lansate de-a lungul timpului în repetate rânduri, iar atât presa centrală, cât mai ales ce alocală au tras de nenumărate de ori semnale de alarmă.

Un exemplu elocvent este, potrivit acelorași surse, finanțarea clubului de fotbal din Brăila. În perioada 2008-2013, Gheorghe–Bunea Stancu ar fi participat atât la deliberarea, cât şi la adoptarea unor hotărâri de consiliu judeţean privind asocierea şi transferurile de fonduri publice din conturile instituţiei păstorite către SC Clubul de Fotbal Braila SA, entitate la care liderul PSD are interese patrimoniale nemijlocite – 99% din acţiuni aparţin SC Concivia SA Brăila, firmă la care pachetul majoritar de 71% din acţiuni este deţinut de SC Bursagrirom SA Brăila, societate la care Bunea Stancu are 62,5% din acţiuni.

În cadrul şedinţei CJ Brăila din 28 iunie, Bunea Stancu a propus consilierilor judeţeni anularea unei finanțări acordate clubului de fotbal (prin Hotărârea CJ nr. 46/29.03.2013 privind aprobarea contribuţiei Judeţului Brăila la dezvoltarea activităţii sportive a S.C. CLUB FOTBAL S.A. Brăila pe anul 2013, contribuţia CJ a fost stabilită la suma de 1.000.000 lei), sens în care a afirmat că va introduce propunerea privind retragerea finanţării, pe ordinea de zi a şedinţei CJ din luna iulie 2013. Faţă de participanţii la şedinţă (inclusiv reprezentanţi ai mass media locale), Gheorghe – Bunea Stancu şi-a motivat decizia de retragere a finanţării pentru clubul de fotbal, invocând procesul pe care l-a intentat Agenţiei Naţionale de Integritate (prin care a contestat decizia instituţiei din urmă privind aflarea sa în conflict de interese în situaţia finanţării clubului local de fotbal), precum şi rezultatele unui control al Camerei de Conturi Brăila care ar fi identificat nereguli în finanţarea clubului local de fotbal, în perioada 2008 -2012. Ulterior, la 26 iulie, Gheorghe – Bunea Stancu a revenit asupra propriilor afirmaţii (privind retragerea finanţării), apreciind că acestea au fost înţelese în mod eronat de mass-media locale şi subliniind că finanţarea din bugetului judeţului va continua să reprezinte o sursă de venit pentru clubul de fotbal

În acelaşi registru se regăsesc deciziile lui Gheorghe – Bunea Stancu de acordare, din bugetul CJ Brăila, a unei finanţări anuale pentru funcţionarea Asociaţiei „Centrul de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă Brăila” – CIDIEDD (structură înfiinţată în anul 2005). La 19 martie, sub semnătura lui Bunea Stancu şi a Alinei Rusu (directorul economic al CJ Brăila), au fost redactate „Expunerea de motive” şi Raportul la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al judeţului Brăila pe anul 2013 şi estimările pe anii 2014 – 2016, în care, la capitolul „Consiliul Judeţean – aparat propriu”, a fost inclusă suma de 500.000 lei, reprezentând contribuţia CJ Brăila pentru CIDIEDD pe anul 2013, în condiţiile în care Asociaţia nu face parte din organigrama CJ Brăila, iar angajaţii acesteia nu sunt cuprinşi în statul de funcţii al instituţiei publice. Astfel, prin Hotărârea CJ Brăila nr. 42/29.03.2013, a fost aprobată alocarea sumei respective către CIDIEDD, fără o justificare plauzibilă având în vedere că în ultimii 3 ani, asociaţia respectivă nu a mai promovat/accesat nici un proiect cu finanţare europeană, singurul proiect aflat în derulare, din perioada anterioară, fiind „Europe Direct”.

Directorul Centrului (funcţie ocupată, de la înfiinţare şi până în prezent, de Basuc Simona) este remunerat cu un salariu lunar de cca. 5.000 lei (comparabil cu cel al unui director din cadrul CJ Brăila), iar CIDIEDD are aceleaşi atribuţii generale ca şi Direcţia Strategii, Integrare Europeană şi Relaţii Internaţionale din cadrul CJ Brăila (unde Simona Basuc a figurat ca angajată, până în anul 2009, în funcţia de inspector principal). Simona Basuc  a afirmat că activităţile CIDIEDD sunt finanţate aproape în totalitate din bugetul CJ Brăila, deşi conform statutului, Asociaţia trebuia să se autofinanţeze din bugetul proiectelor ce urmau a fi implementate.

Sursele citate mai sus susțin că modul discreţionar în care Gheorghe – Bunea Stancu înţelege să gestioneze banul public este evidenţiat şi prin faptul că, deşi asigură finanţarea unei asociaţii fără activitate (CIDIEDD), concomitent refuză să aprobe plata contribuţiei CJ Brăila către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Est (ADRSE). Neonorarea de către CJ Brăila a obligaţiilor asumate către ADRSE, este de natură a genera disfuncţii în activitatea specifică de accesare a fondurilor europene, organismul intermediar întâmpinând dificultăţi în asigurarea plăţii salariilor către angajaţi şi a facturilor la utilităţi (valoarea datoriilor CJ Brăila către ADRSE fiind în cuantum de aproximativ 900.000 lei).

Andrei Tudor