-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:43
No menu items!

Șeful APIA, Gheorghe Benu iese din arest

spot_img

Curtea de Apel Suceava a înlocuit, joi, măsura arestării preventive în cazul şefului APIA, Gheorghe Benu şi adjunctului APIA Suceava, Delia Moldoveanu, aceştia urmând să fie cercetaţi sub control judiciar în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole

gh benu

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu-Dumitrescu, a declarat pentru mediafax că magistraţii au stabilit ca Gheorghe Benu şi Delia Moldoveanu să fie cercetaţi sub control judiciar. Tribunalul Suceava a decis, în urmă cu o săptămână, ca directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, şi directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, să fie cercetaţi în arest la domiciliu.

Totodată, Gheorghe Benu nu are voie să plece de pe raza judeţului Dâmboviţa fără încuviinţarea prealabilă a instanţei, să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu Delia Moldoveanu, Stela Tănase şi Eugen Mogoş, dar şi să nu exercite profesia şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a comis faptele.

Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină subvenţii de la Uniunea Europeană, pe toate exploataţiile.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

În acelaşi dosar sunt urmărite penal alte şase persoane, între care şeful APIA Suceava, Eugen Mogoş.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile legale. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.

S.M.