4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:59
No menu items!

„Şmecheria” lui Băsescu: contestă Legea referendumului ca să blocheze revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile prezidenţiale

spot_img

Traian Băsescu a apelat din nou la o şmecherie politică pentru a încurca planurile actualei puteri. Sâmbătă dimineaţă, el a contestat la Curtea Constituţională a României (CCR) un articol din Legea referendumului – cel privitor la scăderea pragului de validare la 30%, deşi acelaşi articol fusese deja declarat constituţional de CCR. Motivul: tărăgănarea aplicării legii.

Curtea Constituţională a fost sesizată, pentru a doua oară, cu privire la neconstituţionalitatea articolului care prevede scăderea de la 50 la 30 la sută a pragului de validare a referendumului. Anterior, PDL semnalase acest aspect. Curtea a judecat şi a decis că acest articol este constituţional în măsura în care Legea referendumului se va aplica la un an de la promulgare.

La vremea respectivă, decizia CCR avea, ca substrat, securizarea lui Traian Băsescu în fotoliul de la Cotroceni, pentru că, timp de un an, el nu mai putea fi demis prin referendum, ştiindu-se bine că un prag mare nu putea fi atins. După prima decizie CCR, Băsescu a trimis legea pentru reexaminare în Parlament. Parlamentarii nu au modificat articolul referitor la scăderea pragului de validare. În schimb, la propunerea UDMR, au pus în acord legea cu decizia Curţii Constituţionale: au adăugat un articol în care se precizează clar că legea intră în vigoare la 12 luni de la promulgare.

Acum, odată securizat, Traian Băsescu vrea mai mult. În contextul discuţiilor despre referendumul privind modificarea Constituţiei, care să aibă loc simultan cu alegerile prezidenţiale, preşedintele pune beţe în roate acestui plan al Guvernului. El a atacat la CCR articolul declarat anterior constituţional, nu pentru că ar avea vreo problemă cu el, ci pentru a amâna data promulgării şi, implicit, data punerii în aplicare a legii. Practic, odată ajunsă la CCR,  Legea referendumului va rămâne la Curte până ce judecătorii constituţionali o vor analiza a din nou. Apoi, Băsescu va avea şi el la dispoziţie aproape o lună până să semneze promulgarea actului normativ. Astfel, acesta ar putea fi promulgat abia anul viitor. Cum nu va putea fi aplicat timp de 12 luni, este evident că se va depăşi termenul la care se vor organiza alegerile prezidenţiale, astfel încât cele două scrutinuri- pentru alegerea preşedintelui şi pentru revizuirea Constituţiei– nu vor putea avea loc în acelaşi timp. Ceea ce ar putea crea Guvernului o mare problemă, deoarece, şi la 30 % prag de validare este greu de crezut că românii se vor urni din case pentru a vota modificările la Constituţie, riscând astfel ca legea fundamentală să rămână mult şi bine aşa cum este acum.

Nicoleta Vera