Șeful Direcției Generale Transport Aero-Naval din Ministerul Transporturilor, Constantin Voicu, a fost înştiinţat, chiar în ziua accidentului aviatic din Apuseni, de conducerea filialei PNL Sector 5, că a fost înlocuit în funcția de vicepreședinte. Aceasta încondițiile în care Voicu declara pentru Sursa Zilei că și-a dat demisia încă din noiembrie. El a fost promovat la Ministerul Transporturilor chiar de filiala PNL Sector 5, unde a fost vicepreşedinte.
Sursa Zilei a intrat în posesia emailului, din data de 20 ianuarie, trimis către mai multe adrese, printre care şi cea a lui Constatin Voicu, prin care li se aduce la cunoştinţă membrilor filialei sector 5 noile modificări.
Bună ziua stimaţi colegi. În ataşament găsiţi noua structură organizatorică a filialei. Au apărut următoarele modificări:
Dl. Agafiţei R. și dl. Voicu C-tin au demisionat din funcţia de vicepreşedinte BPT, au ocupat funcţiile rămase vacante dl. Gorghiu M. Şi dl. Roşca A.
PNL Sector 5
Contactat de Sursa Zilei, Voicu a negat, precizând că demisia din partid şi-a depus-o încă din luna noiembrie a anului trecut, când a fost numit în minister, pentru că funcţia era incompatibilă cu o altă politică. Însă un alt document îl contrazice pe Voicu – pe pagina Clubului Liberal al Oamenilor de Afaceri apare o referire la funcţia politică tot în luna ianuarie 2014. În declarația de interese, completată în 13 decembrie 2013, Voicu nu a menționat dacă mai ocupă aceste funcții. Sursa Zilei a dezvăluit, în urmă cu două săptămâni, că nici la Registrul Comerţului nu au fost operate modificările din acţionariatul firmei lui Voicu, o altă presupusă incompatibilitate. Astfel, directorul Transportului Aero- Naval figurează, împreună cu Silviu Sorin Mocanu, ca administrator al unei societăţi care are ca domeniu de activitate transportul aerian de persoane.
Zbura de 17 ori pezi pentru pensia de lux de aproape 7.000 de euro
Când era șeful Aeroclubului României, Constantin Voicu a fost beneficiarul prevederilor legii pensiilor speciale, din 2008, prin care cuantumul pensiei se calcula la data respectivă ca procent din media celor mai favorabile luni. Șeful aviației civile şi-a premeditat ieşirea la pensie înregistrând consecutiv în ultimele 3 luni de activitate la Aeroclubul României venituri exorbitante. Aceste luni care au şi stat la baza calculului pensiei respective sunt iulie, august şi septembrie 2008, în care a obţinut venituri și de aproape 50.000 de lei. În cele trei luni din 2008, Voicu a zburat de 1.380 de ori. Comparativ cu anul precedent, 2007, în aceeaşi perioadă, iulie – septembrie, acelaşi pilot Constantin Voicu a zburat de 6 ori mai puţin, adică 283 de zboruri. Specialiştii în domeniu au explicat pentru Sursa Zilei ce înseamnă peste 1.300 de ore de zbor, pentru un pilot, în numai 90 de zile. Aşa că, în total, Constantin Voicu încasează o pensie de aproximativ 31.000 de lei.
„Un astfel de număr de starturi este imposibil a se fi putut efectua decât prin falsificarea registrelor de zbor, încălcându-se astfel Codul Penal prin infracţiunile de fals intelectual în formă calificată şi fals în acte publice. Prin analizarea Registrelor de zbor din datele respective şi datele din registrul aeronavelor se constată că acestea nu coincid, decontându-se şi cantităţi fictive de carburant. Prejudiciul este adus atât casei de pensii cât şi bugetului statului cu diferenţa dintre valoarea corect calculată a pensiei (luându-se în calcul aceleaşi luni dar calculate corect) şi valoarea încasată”, ne-au declarat surse autorizate din aviație.
Constantin Voicu nu este singurul pensionar de lux al Aeroclubului României, de unde a plecat în urma unui control al Poliţiei, care arăta că a folosit materiale de construcţie de la aeroclub pentru casa tatălui său. Alături de el, în vara lui 2008, au mai „zburat” la fel de mult Valerică Popescu, şeful Departamentului de Paraşutism, care are acum aceeaşi pensie, de 31.000 lei pe lună. Aceeaşi sumă o are şi Valer Meseșan, fost commandant al Aeroclubului de la Cluj, iar Alexandru Marton, de la Aeroclubul Caransebeş, s-a limitat la doar 28.000 lei pensie.
Pensia de lux l-a ajutat să scape credite
În declarațiile de avere completate de Constantin Voicu există anumite neconcordanțe. Astfel, se observă diferenţe semnificative de venit între declaraţiile de avere depuse în mai 2009 şi în decembrie 2013. Dacă ne luăm după aceste declaraţii, în decurs de 4 ani, Voicu a reuşit să îşi construiască o casă de peste 350 mp, să cumpere un autoturism Vokswagen Touareg, să-și lichideze creditele de 34.000 euro, 20.000 USD, 36.000 lei și a mai avut grijă să își facă şi depozite de peste 200.000 de euro.
Constantin Voicu este directorul general al Direcţiei Aero-Naval din Ministerul Transporturilor, adică cel care ar fi trebuit să activeze Centrul Operativ în cazul accidentului din Apuseni. Centrul Operativ are un rol cheie în astfel de situaţii – îl informează pe ministrul transporturilor şi transmite toate datele către Comitetul de situaţii de urgenţă, centrul de decizie în astfel de crize. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Sursa Zilei că este posibil ca Voicu să fie audiat în zilele următoare pentru explicaţii legate de atribuţiile sale.
Ştefan Etveş