1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:02
No menu items!

Zona Euro, din nou în corzi, din cauza stagnării, inflației mici și a Greciei

spot_img

Liderii UE caută o cale de ieșire politică în decembrie, încercând să convingă Germania

 zona euro

După o pauză de doi ani, Zona Euro este din nou problema principală a piețelor financiare, din cauza stagnării PIB, a inflației mici, a problemelor bugetare și a riscului crescut pentru Grecia – statul care a inițiat criza datoriilor din 2009, potrivit Reuters.

Nervozitatea în legătură cu Zona Euro are la bază următorii factori:

  • tensiunile politice dintre liderii europeni, dar și între Germania și Banca Centrală Europeană;
  • economiștii și investitorii sunt îngrijorați că Germania promovează o rețetă greșită anti-criză, sufocând cererea și neglijând investițiile publice atât de necesare;
  • SUA și FMI se tem că politica BCE de reducere a dobânzilor este insuficientă și tardivă; BCE nu are sprijinul politic pentru acțiuni mai curajoase;
  • se întrevede o criză între Comisia Europeană și autoritățile naționale din Franța și Italia, în legătură cu deficitele bugetare programate pe 2015, care depășesc limitele impuse de Tratatul de la Maastricht;
  • intenția Greciei de a ieși din programul de bailout, în valoare de 240 de miliarde de euro, pune sub dubiu capacitatea de a se putea finanța pe cont propriu și riscuri de a avea alegeri anticipate, care ar putea aduce la puteere partide extremiste.

Traderii de pe piețele financiare nu mai pariază pe ruperea Zonei Euro, însă a dispărut orice iluzie că s-ar fi terminat criza.

În prezent, se poartă negocieri între liderii UE pentru o înțelegere la Consiliul European din 18-19 decembrie, pe următoarele coordonate:

  • Germania s-ar angaja să cheltuiască mai mult în infrastructură, pentru a promova consumul;
  • Franța și Italia se angajează la noi reforme economice, fiind iertate, în schimb, de penalizări pentru derapaje bugetare;
  • BCE ar primi sprijin politic pentru o politică monetară inflaționistă, inclusiv permisiunea de a cumpăra obligațiuni guvernamentale.

Piețele internaționale au continuat să scadă drastic joi, aproximativ 672 de miliarde de dolari dispărând prin devalorizarea acțiunilor. Indicele Standard&Poor’s 500 a sc[zut cu 1,2%, iar indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,7%.

V.B.