Examenul de Bacalaureat din acest an a fost cu peripeții. Zilnic, subiectele au apărut public imediat ce au fost distribuite. Miercuri, la ultima probă, subiectele primite de candidați la Geografie au apărut în mediul online la doar un sfert de oră după intrarea în clase.
Suspiciunea este că au fost fotografiate pe ascuns chiar de elevi. Fotografiile au apărut pe grupuri de WhatsApp ale elevilor în aproximativ 15 minute de la începutul examenului.
Cei care le-au postat au început să pună întrebări despre cum să rezolve subiectele. Potrivit regulamentului, elevii nu au însă voie să intre cu telefoane în sălile de examen.
Situația de astăzi este asemănătoare cu cea de din timpul examenului de Matematică, de ieri, când la 5 minute de la începerea probei, au apărut fotografii cu subiectele, iar cei care le-ar fi făcut cereau soluțiile la probleme.
În mai multe licee din țară a apărut suspiciunea de fraudă, după ce, pe un grup de WhatsApp, cu peste 500 de membri, subiectele au fost postate de elevii aflați în clase, care au primit apoi rezolvările de la prieteni, după ce aceștia au căutat răspunsurile pe net chiar in timpul probei de Limba Română.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedește că au făcut publice subiectele. Vom lua toate măsurile disciplinare pentru că astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple”.
Pe de altă parte, administratorii dex-online precizează că aproape 100 dintre căutarile sintagmei „de bună seamă”, pentru care trebuia găsit un sinonim, au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6). Ceea ce ridică suspiciunea că subiectele au fost aflate înainte ca ele să ajungă la unii elevi.
Ministerul Educației a demarat o anchetă pentru a afla cum a fost posibil acest lucru. Elevii care comit fraude la probele scrise de bacalaureat nu au voie să participe la următoarele două sesiuni de bacalaureat.
D.Constantin