2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:58
No menu items!

Ziua Porților Deschise la Parchete pentru Liviu Luca

spot_img

Liviu Luca_SZ

Liviu Luca a profitat pe deplin, vineri, de Ziua Porților Deschise la Parchete. După ce a trecut pragul DNA, unde a fost adus cu mandat pentru a i se aduce la cunoștință acuzația de spălare de bani formulată împotriva lui în doarul „Realitatea”, fostul lider sindical a trecut pragul DIICOT pentru a fi audiat, în calitate de făptuitor în cazul delapidării patrimonului Asociației Salariaților Petrom.

În cauza instrumentată de DIICOT, Luca este cercetat, alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi alte nouă persoane, pentru spălare de bani şi delapidare cu consecințe deosebit de grave.

În august 2012, procurorii DIICOT au început cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi altor şapte persoane pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comănescu, Florin Radu Ciocănelea, Emil Nache şi Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petrom Service SA) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA – Petrom, precum şi Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, sunt acuzați de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

„În fapt, s-a reţinut că învinuiţii au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom, în modalitatea însuşirii, pentru societatea nerezidentă Elbahold Ltd., a unei părţi din activul patrimonial pe care-l deţinea, fapt realizat prin diminuarea participaţiei deţinute la S.C. Petrom Service S.A., de la 50% la 25% din acţiunile emise”, potrivit procurorilor DIICOT.

În acest scop, membrii grupului infracţional ar fi folosit sume de bani aparţinând Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA – Petrom şi ale membrilor acesteia. Patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA – Petrom a fost prejudiciat astfel cu aproximativ 12 milioane de euro.

În fiecare an, pe 25 octombrie este marcată Ziua Europeană a Justiţiei Civile. În România, pe 25 octombrie, se organizează, la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor, acţiuni de tipul „porți deschise”, prin invitarea cetăţenilor la sediile instituţiilor, precum şi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceste evenimente au drept scop – susțin organizatorii – „consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii”. 

Raluca Dan