2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:10
No menu items!

Ziua Mondială a Prematurităţii. Cel mai mic prematur născut la Spitalul Universitar Bucureşti a cântărit sub 500 de grame

spot_img

Ziua Mondială a Prematurităţii este marcată în 17 noiembrie. În acest an, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au fost aduşi pe lume 1.620 de nou-născuţi, dintre care 187 au fost prematuri. Cel mai mic dintre bebeluşii prematuri a cântărit sub 500 de grame.

„Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puţin peste 180.000 de naşteri, cel mai mic număr de naşteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 şi sarcini cu tripleţi, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroşi factori de risc, pe de o parte vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut şi 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani. 4 din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina şi aici intervine factorul de risc care duce la naşterea prematură. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naşte mai devreme de 37 de săptămâni şi în acest fel apar riscuri atât pentru ea, cât şi pentru copil”, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şeful Clinicii de  Obstetrică-Ginecologie, potrivit news.ro.

Ea a menţionat că, pentru o tânără mamă, sunt necesare investigaţiile uzuale efectuate prin medicul de familie şi pe de altă parte investigaţii complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe naşteri premature.

Monica Cîrstoiu a adăugat că toate cazurile grave vin la această unitate medicală.

”În aceşti ani, în SUUB, numărul de prematuri a atins o medie de 13%, mult mai mare decât media naţională, pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, toate acele gravide care poate nu au şansa de a fi perfect sănătoase şi în momentul în care apare o complicaţie legată de organismul lor: pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii şi multe alte cazuri grave ajung la spitalul nostru unde sunt preluate şi investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama şi copilul primesc o nouă şansă la viaţă”, a afirmat ea.

Potrivit dr. Adriana Dan, şeful secţiei de Neonatologie, copii prematuri, născuţi înainte de 7 luni şi având greutăţi de sub 1.000 de grame, sunt total dependenţi de îngrijirile medicale din secţiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenţii complexe şi complicate.

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică-Ginecologie a SUUB este o fetiţă care a fost născută înainte de 6 luni şi a cântărit sub 500 de grame, valori considerate sub limita viabilităţii în întreaga lume, a cărei şansă a fost că a întâlnit o echipă de medici obstetricieni şi neonatologi care au crezut în ea, care i-au acordat toate îngrijirile medicale necesare, deşi a avut numeroase riscuri şi complicaţii, au arătat reprezentanţii unităţii medicale.

Fetiţa a putut fi externată după trei luni, ajungând în braţele mamei sale. Ioana împlineşte joi 7 luni de viaţă.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO: SUUB