1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:40
No menu items!

Ziua Mondială a Educației – o sărbătoare care îi găsește pe dascăli cu aceeași leafă mică

spot_img

Începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educației este sărbătorită în fiecare an, în data de 5 octombrie. A fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM  privind statutul profesorilor”. Din nefericire, această sărbătoare îi găsește pe profesorii din România cu aceeași leafă ca anul trecut,  căci majorările promise s-au rătăcit undeva prin sertarele guvernanților.

”Recomandarea UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalele cadre de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat pe data de 5 octombrie 1994, o campanie de promovare care are în vedere meritele cadrelor didactice, dar și contribuția acestora adusă în procesul educațional, la nivel mondial.

În practică însă, la nivelul țării noastre, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit, întrucât dascălii, cei care și-au dedicat întreaga viață spre a instrui și a educa generații de elevi, tocmai ei, sunt nerespectați și lăsați în urmă de către guvernanți.

Învățământul autohton, care de-a lungul decadelor a oferit nu numai țării, ci și lumii, oameni de valoare care au activat în toate domeniile profesionale, care au constituit repere pentru generațiile viitoare, au inovat, au schimbat cursul istoriei prin munca depusă, prin adevărate desoperiri științifice, se confruntă cu o situație tristă, mai ales în vremurile acestea șubrede.

În anul 2021, un dascăl din România câștigă de șase ori mai puțin decât un cadru didactic din Germania.

Respectul pentru profesori, pare-se că a murit, în această țară.

Profesorii din România aşteaptă mărirea salariilor cu sume între 250 şi 500 de lei încă de anul trecut.

Liderii sindicali din învăţământ au tot cerut răspunsuri ferme din partea guvernanţilor, dar s-au lovit de tăcerea acestora, care a fost văzută ca fiind „o invitaţie la declanşarea acţiunilor de protest”, se arată într-un comunicat comun al FSLI și FSE „Spiru Haret”.

Încă de când a preluat mandatul, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a spus că va sacrifica majorările salariale pentru creşterea costului standard pe elev.

După şedinţa de guvern din august, Cîmpeanu şi-a susţinut ideea şi a afirmat că nu crede că salariile vor putea creşte după rectificarea bugetară.

Conform unei comparaţii făcute de site-ul şcoala9.ro, un profesor român câştigă anual între 8.000 şi 15.000 de euro depinde de profesie şi vechime. În schimb un profesor din Germania spre exemplu câştigă peste 50.000 de euro pe an.

„Premierul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat, din nou, fără a da dovadă că ar avea o minimă doză de părere de rău, că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor fi majorate în acest an, în urma deciziei luate la începutul anului de a îngheța toate salariile în sectorul bugetar în anul 2021.

A fost, poate, cel mai vehement și triumfalist “NU” exprimat până acum în raport cu solicitările pe care le-am înaintat Guvernului României.

Apreciem faptul că și elevii și-au manifestat public indignarea că profesorii lor sunt umiliți, refuzându-li-se majorarea salarială pe care ar fi trebuit să o primească.

Știm că și elevii sunt nemulțumiți din cauza nerezolvării problemei legate de decontarea navetei și din cauza burselor școlare foarte mici.

Vinovații pentru aceste neajunsuri sunt, în primul rând, în Palatul Victoria, în Parlamentul României și la Ministerul de Finanțe.

Către cei de acolo trebuie să ne exprimăm nemulțumirea! Să ne amintim că actualul Prim-Ministru s-a exprimat public, înainte de a ocupa această funcție, că educația și sănătatea nu trebuie să fie prioritare. Acum, o pune în practică!” , se mai spunea în comunicatul comun al FSLI și FSE „Spiru Haret”, însă, și toate acestea au rămas neluate-n seamnă de guvernanți.

Elevii, profesorii și restul angajaților din învățământ vor avea o zi liberă, marți, de Ziua Mondială a Educației, ca în fiecare an pe 5 octombrie, începând din 1994.

”Profesorul influențeză întru eternitate; nici chiar el nu poate ști unde se oprește influența sa”, spunea istoricul Henry Brooks Adams.

Lorena Luchian