4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:45
No menu items!

Ziua Mondială a Acreditării: „Furnizează încredere în ziua de mâine și creează premisele pentru un viitor sustenabil”

spot_img

De Ziua Mondială a Acreditării, organizațiile mondiale de acreditare – Forumul Internațional de Acreditare (IAF) și International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) își propun să atragă atenția  asupra modului în care acreditarea poate furniza încredere în noile tehnologii, în digitalizare și sustenabilitate, într-o perioadă marcată de progrese tehnologice rapide și de schimbări ale comportamentului consumatorilor.

În fiecare an, pe data de 9 iunie, sărbătorim Ziua Mondială a Acreditării,  prilej cu care societatea reflectează asupra beneficiilor pe care acreditarea le aduce  în toate domeniile de activitate. Fie că vorbim despre  industrie, tehnologie inovativă sau medicină, acreditarea  garantează calitatea  produselor și serviciilor, deci siguranța consumatorilor.

Tematica pentru anul 2024 este ”Acreditarea: Furnizează încredere în ziua de mâine și creează premisele pentru un viitor sustenabil”,  în cadrul căreia  organizațiile mondiale de acreditare -Forumul Internațional de Acreditare (IAF) și  International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) – își propun să atragă atenția  asupra modului în acreditarea  poate furniza încredere în noile tehnologii, în digitalizare și sustenabilitate, într-o perioadă marcată de progrese tehnologice rapide și de schimbări ale comportamentului consumatorilor.

În aceste domenii s-au dezvoltat standarde (spre exemplu ISO/IEC 42001 Tehnologia Informației — lnteligența artificială — Sistemul de management).

Ținând seama de aceste noi provocări, Organismul Național de Acreditare al României, RENAR și-a planificat dezvoltarea de noi scheme specifice de acreditare: securitatea cibernetică și accesibilitatea site-urilor.

RENAR este Organismul Național de Acreditare al României, organism de drept privat, non profit, constituit în anul 1990, în baza Legii nr. 21/1924 și este organizat și funcționează în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008, de stabilire a cerințelor de acreditare și standardului armonizat EN ISO/IEC 17011, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 136 din 16 iunie 2009, în coordonarea Ministerului Economiei.

RENAR este desemnat ca unic Organism National de Acreditare al Romaniei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului – act legislativ cu caracter obligatoriu în integralitatea sa in Spatiului Economic European (SBE), aplicabil în mod direct statelor membre UE si implicit Romaniei, ca stat membru al UE.

Prima reglementare la nivel national privind organismul national de acreditare a fost emisă de Guvernul Romaniel, în ianuarie 1998, Ordonanta nr. 38 privind acreditarea si infrastructura pentru evaluarea conformitatii, ca cerinta stabilita prin Programul National de Aderare al Romaniei la Uniunea European.

Acreditarea este percepută  de publicul larg ca  fiind o activitate  tehnică, pe care o lăsăm în seama specialiștilor. Este  timpul ca  populația să realizeze că  nu  este vorba doar despre o formalitate, că toate standardele europene   din domeniul acreditării  urmăresc protecția vieții, sănătății și securității oamenilor,  a mediului. Organismele  și laboratoarele acreditate RENAR au competențele tehnice necesare pentru a apăra interesele consumatorilor  și crearea cadrului necesar unei piețe  orientate spre calitate. Acest lucru este posibil  datorită respectării regulamentelor europene, care oferă mijloacele necesare ca evaluatorul acreditat RENAR să asigure  produse și servicii  de calitate, care îndeplinesc cerințele de sănătate și siguranță  la nivel european și pentru  cetățenii români ”, a declarat Prof.univ.dr.ing.Dr.h.c. Fanel  Iacobescu, președintele RENAR.

 Recunoașteri la nivel european și internațional

Activitatea de acreditare la nivelul Uniunii Europene este reglementata de Regulamentul (CE)  765/2008 și este coordonată de European co-operation for Accreditation – EA, care este, de asemenea, organism de drept privat, non-profit, recunoscut de Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene și semnatar al unui acord în acest sens cu Comisia Europeana.

RENAR este recunoscut la nivelul Uniunii Europene sa efectueze acreditarea pentru respectarea cerințelor standardelor armonizate, ale căror referințe sunt publicate în Jurnalul Oficial al UE, ca urmare a evaluării sale, cu succes, efectuată de EA – European Cooperation for Accreditation – organismul desemnat de Comisia Europeana în temeiul art. 14 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008, și semnării acordurilor de recunoaștere reciproca:

  •  European Cooperation for Accreditation – Multilateral Agreement (EA-MLA) – din
  • 2005,
  •  International Laboratory Accreditation Cooperation – Mutual Recognition
  • Arrangement (ILAC-MRA) – din 2004,
  •  International Accreditation Forum – Multilateral Agreement Multilateral Recognition Arrangement (IAF-MLA) – din 2009.

 

 Amalia Capră