1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:45
No menu items!

Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată în 90 de ţări

spot_img

Tema din acest an a evenimentului are drept scop conştentizarea faptului că şi bărbaţii se pot confrunta cu osteoporoza

osteoporoza

Ziua Mondială a Osteoporozei, decretată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este marcată în fiecare an la 20 octombrie, prin diverse acţiuni, în 90 de ţări. Printre acestea se numără şi România.

Osteoporoza, supranumită şi „boala hoţului tăcut”, a devenit în ultimele decenii o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației.

Din această cauză, Fundația Internațională de Osteoporoză lansează campanii dedicate creșterii gradului de conștientizare, de diagnosticare la nivel mondial și de informare privind tratamentul osteoporozei și al bolilor metabolice osoase. Tema anului 2014 are ca scop conştentizarea faptului că şi bărbaţii pot fi afectaţi de osteoporoză.

Chiar dacă „boala hoţului tăcut” afectează predominant femeile, la nivel mondial unul din cinci bărbați suferă o fractură din cauza acesteia.

Osteoporoza este o boală care slăbește treptat oasele. Din această cauză ele îşi pierd rezistenţa şi se pot rupe foarte uşor. Fracturile pot să apară după o cădere de la înălțime mică, ca urmare a unui strănut și chiar prin aplecarea pentru a lega un șiret. Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi și cele mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului.

Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală.