UPDATE Ora 16.20. Au mai primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate din Parlament și Emil Hurezeanu, propus pentru a conduce Afacerile Externe, Mircea Fechet, propunerea PNL pentru Ministerul Mediului, Alexandru Rafila, care își păstrează portofoliul de la Sănătate, Simona Bucura Oprescu, propusă pentru Ministerul Muncii.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Boloş pentru portofoliul de la MIPE cu 22 de voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.
„Trebuie să ne concentrăm cu toţii eforturile pentru ca România să îndeplinească condiţiile necesare în vederea încasării banilor din cererea de plată”, a afirmat Marcel Boloş, după audieri.
În contextul în care s-a discutat despre măsurile nepopulare care trebuie luate în perioada următoare, Boloş a fost întrebat dacă a lăsat Ministerul de Finanţe cu probleme, iar cel care vine va căpăta o „grea moştenire”. El a precizat că situaţia finanţelor publice a fost cauzată de ritmul accelerat al investiţiilor.
Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
„Sunt peste 140.000 de angajaţi în Ministerul Afacerilor Interne, sunt elită în Europa, colegi de-ai lor din alte poliţii îi invidiază pentru nivelul de siguranţă pe care au reuşit să îl păstreze în ţara noastră, vedeţi la ştiri ce se întâmplă din când în câte o ţară din Uniunea Europenă”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul audierii din Parlament.
El a adăugat că România este o ţară sigură, unde se merge în siguranţă pe străzi.
„Din păcate, eu cunosc şi cifrele, cunosc şi statisticile, nu spun că totul este perfect, nu spun că nu trebuie să muncim mai mult, nu spun că nu trebuie să ne perfecţionăm, dar trebuie să recunoaştem totuşi şi munca acestor oameni. România este o ţară sigură, mergem pe străzi în siguranţă. Să ştiţi că nu se întâmplă oriunde în Europa, din păcate”, a subliniat Predoiu.
Natalia Intotero a primit avizul comisiilor parlamentare reunite pentru cultură pentru funcţia de ministru al Culturii.
S-au înregistrat doar 12 voturi „contra” şi restul voturilor au fost ‘pentru’.
Intotero a fost ministru al Familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, iar anterior, în 2019, ministru pentru Românii de pretutindeni.
Angel Tîlvăr a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării, în comisiile reunite de specialitate, cu 24 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.
Tîlvăr a declarat că de doi ani numărul de intrări în sistemul Apărării este mai mare decât cel al ieşirilor. De asemenea, a afirmat că o parte a programelor de înzestrare a Armatei vor fi realizate cu implicarea industriei naţionale.
„Avem motive să credem că în viitor un număr tot mai mare de lucruri pe care le vom achiziţiona pentru Ministerul Apărării Naţionale vor fi făcute inclusiv în România, pe lângă activităţile de mentenanţă pe care le desfăşurăm în legătură cu anumite echipamente”, a spus Angel Tîlvăr.
Acesta a subliniat că o prioritate este echiparea corespunzătoare a militarilor români.
Ministrul propus al Apărării, care a avut anterior acelaşi mandat, a spus că execuţia bugetară din 2024 va fi aproape de 100%.
UPDATE Ora 15.30. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate reunite din Parlament.
Burduja a fost validat cu 32 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.
„Mulţumesc colegilor care au avut încredere în mine pentru un nou mandat. Le-am prezentat viziunea pe care o avem, Strategia energetică naţională, pe care după 17 ani am reuşit să o adoptăm în Guvern recent, şi, practic, viziunea pentru o Românie cu energie sigură, accesibilă şi competitivă ca preţ şi cât mai curată”, a declarat Burduja la finalul audierilor.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea acestuia pentru portofoliul de la Finanţe cu 24 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.
UPDATE Ora 14.30. Senatorul UDMR Cseke Attila a primit avizul comisiilor reunite de administraţie publică ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
S-au înregistrat 29 de voturi „pentru”, 16 voturi „contra” şi nicio abţinere.
El a amintit, în cadrul audierilor, că a avut, în mandatul trecut, discuţii lunare cu parlamentarii din Comisiile de administraţie, discuţii care vor fi reluate.
Cseke Attila a mai arătat că problema demografică este cea mai importantă pentru România, iar programul pentru creşe, pe care l-a extins în mandatul trecut prin PNRR, trebuie urgentat.
El a mai subliniat că în acest mandat îşi va asuma o Lege a Capitalei, chiar în numele Guvernului, lege care este foarte necesară.
Radu Marinescu a primit, luni, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
El a subliniat că principala sa misiune ca ministru va fi să asigure independența justiției și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
”Celeritatea este o problemă pe care o întâmpinăm astăzi în activitatea judiciară. Cetăţenii aşteaptă ca procesele să se judece într-un termen – noi îl numim rezonabil, dar această rezonabilitate, ştiţi, capătă de multe ori, aşa, sensul unui sine die şi este absolut de neacceptat o astfel de situaţie. Celeritatea trebuie asigurată şi în acest sens trebuie identificate măsurile de resurse, de infrastructură, de personal rezonabil ca activitatea judiciară să se desfărşoare în acord cu aşteptările cetăţeanului. Eficienţa şi prevenţia sunt foarte importante. O justiţie nu este eficace dacă nu este eficientă în finalitatea sa. Cetăţeanul nu aşteaptă numai un exerciţiu de formalism juridic, ci aşteaptă o substanţialitate, o finalitate”, a susţinut ministrul propus la Justiţie.
El a precizat că doreşte o mai bună recuperare a prejudiciilor.
”Am în vedere aici o chestiune care ne preocupă pe toţi: recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni, mecanismele prin care produsul infracţional să nu mai fie lăsat la îndemâna celor care au săvârşit infracţiuni. Aici vom întări rolul ANABI şi bineînţeles vom conlucra cu Ministerul de Finanţe, celelalte ministere”, a explicat Radu Marinescu.
El a discutat şi despre organizarea sistemului judiciar.
”Organizarea sistemului judiciar. O problemă pe care, iarăşi, o spun din practica mea de 30 de ani, profesional. Specializarea judecătorului. Sunt atâtea domenii care sunt de o înaltă specialitate. Sunt atâtea domenii pe care în mod firesc nici eu, ca avocat, nu pot cuprinde toate ramurile dreptului. Ar fi lipsit de eleganţă şi de realism din partea mea să pretind acest lucru. Judecătorul trebuie să fie foarte bine specializat, procurorul trebuie să fie specializat. Sunt domenii în sfera criminalităţii informatice, în sfera criminalităţii economice, unde este necesară această specializare, de exemplu. Deci vom milita în acest sens”, a transmis Radu Marinescu.
Sorin Grindeanu, propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru transporturi şi infrastructură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Au votat pentru un aviz favorabil 20 de deputaţi şi senatori, iar 16 s-au împotrivit.
UPDATE 13.30. Ministrul Educaţiei Daniel David a primit aviz favorabil. 36 voturi „pentru”, 11 „împotrivă”, și 6 abţineri.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 26 de voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.
Florin Barbu a declarat în cadrul audierilor că agricultura se confruntă în continuare cu o situaţie foarte grea, iar fermierii români au trecut prin multe provocări în ultimii ani, unele dintre cele mai grele fiind legate de schimbările climatice.
„Un singur lucru vreau să vă spun: am fost alături de fermierii români, aşa cum am fost şi în calitatea de preşedinte al Comisiei de agricultură.
S-au întâmplat lucruri fără precedent în cadrul Ministerului Agriculturii şi cu sprijinul Guvernului României, pentru că anul acesta este pentru prima oară când fermierii români au primit în acelaşi an despăgubiri la secetă şi nu ca în alţi ani când le primeau în anul fiscal următor. (…) De asemenea, Ministerul Agriculturii, prin Guvernul României, a acordat credite cu dobândă fixă de 1,95% iar ROBOR şi toate comisioanele au fost achitate de către Ministerul Agriculturii. Este fără precedent în momentul de faţă la Ministerul Agriculturii să avem în industria alimentară contracte semnate de 1,5 miliarde euro şi vorbim aici de Investalim”, a spus Barbu.
Știre inițială:
Coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități intenționează să finalizeze luni toate formalitățile pentru învestirea Guvernului Ciolacu 2, inclusiv prima ședință a noului Executiv la Palatul Victoria.
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat luni dimineață acordul de formare al viitorului guvern, iar, ulterior, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Ultima etapă în învestirea noului guvern este votul din Parlament.
Audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale celor 16 miniștri desemnați în Guvernul Ciolacu 2 urmează să se desfășoare în mai puțin de 4. Audierile încep la ora 13.00 cu propunerile de miniștri pentru Agricultură și pentru Educație și se vor încheia la 16.30 cu miniștrii pentru Mediu și cel pentru Sănătate.
Audierea fiecărui ministru va dura circa 20-30 minute, timp în care acesta ar trebui să-și prezinte programul și să răspundă întrebărilor parlamentarilor.
Programul audierii miniștrilor
13.00 – 13.30 Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale/ Ministrul Educației și Cercetării
13.30 – 14.00 Ministrul Justiției
14.00 – 14.30 Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației/ Ministrul Energiei
14.30 – 15.00 Ministrul Finanțelor / Ministrul Apărării Naționale / Ministrul Investitiilor și Proiectelor Europene
15.00 – 15.30 Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
15.30 – 15.50 Ministrul Culturii/ Ministrul Afacerilor Interne
15.50 – 16.10 Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale / Ministrul Afacerilor Externe
16.10 – 16.30 Ministrul Sănătății / Ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor
După ce miniștrii vor trece de comisii, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta cabinetul și programul de guvernare în plenul reunit, iar parlamentarii vor vota învestitura.
Lista miniștrilor din viitorul Guvern
Ministerele PSD
Vicepremier fără portofoliu: Marian Neacşu
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
Ministerele PNL
Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu
Ministerul Educaţiei – Daniel David
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerele UDMR
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (și vicepremier)
Ministerul Finanţelor – Tanczos Barna
Adina Bucur