Bali, Indonezia, este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Străzile freamătă de vuietul motocicletelor și de zumzetul vesel al muzicii care se revarsă din cafenelele locale. Dar într-o zi pe an, întreaga insulă tace.
Spre deosebire de multe alte culturi, hindușii balinezi nu marchează noul an cu focuri de artificii, petreceri sau băutură.
În schimb, ei respectă Nyepi, sau tăcerea. Timp de 24 de ore, începând cu ora 6 dimineața, hindușii balinezi postesc, meditează, închid curentul electric și stau acasă cu familiile lor. Ofițerii locali de securitate, numiți pecalang, patrulează pe străzi pentru a se asigura că nimeni nu iese afară. Nu există mașini pe străzi, cu excepția ambulanței ocazionale. Întreaga insulă se oprește.
În timp ce majoritatea indonezienilor sunt musulmani, Bali este o excepție prin faptul că este preponderent hindusă. Deși hinduismul își are originea în India, hinduismul balinez are multe obiceiuri și practici diferite. Sărbătorile hinduse, precum Holi și Diwali, sunt mult mai puțin populare pe insulă decât Nyepi.
Indiferent de convingerile lor personale, toți cei care vizitează insula în timpul Nyepi vor fi marcați de această sărbătoare. Aeroportul și toate atracțiile turistice sunt închise, iar hotelurile nu primesc clienți noi, nici nu acceptă ca turiștii deja cazați să predea camerele în această zi.
Deși există această zi de liniște, zilele premergătoare Anului Nou balinez sunt foarte populare printre vizitatori datorită ritualurilor speciale pe care nu le puteți experimenta în altă parte.
Ce este Nyepi, Ziua Tăcerii?
Calendarul balinez are 210 zile, iar Nyepi cade în ziua următoare lunii noi a celei de-a 10-a luni lunare – anul acesta, 11 martie.
Cu o zi înainte de Nyepi are loc Ngrupuk, când efigiile unor monștri gigantici numiți ogoh ogoh, care reprezintă spiritele rele, sunt plimbate pe străzi de copii. Confecționarea acestor efigii durează luni de zile și ele sunt arse simbolic după paradă.
„Din punct de vedere religios și filozofic, Nyepi este menit să fie o zi de autointrospecție pentru a reflecta asupra valorilor umanității noastre, a iubirii, a răbdării și a bunătății care ar trebui să fie în noi înșine pentru tot restul vieții noastre”, spune profesorul Wayan Ari, director academic al Școlii de Formare Internațională și originar din Bali, citat de CNN.
Ngrupuk este, așadar, o zi în care se elimină tot zgomotul înainte de a onora noul an cu o zi de introspecție.
Elena Cristea