3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:39
No menu items!

Ziua femeii

spot_img

Ziua femeii

În urmă cu treizeci şi şase de ani, Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

După primul război mondial, data de 8 martie a fost stabilită ca fiind Ziua Internațională a Femeii, procesul de emancipare a femeii aflându-se în plină desfăşurare. Apărând într-o vreme a marilor tulburări sociale, au apărut şi organizaţiile sindicale favorabile revoltelor industriale, iar femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și pentru dreptul la vot. În prezent, acest eveniment este perceput ca moment de afirmare a drepturilor sociale şi politice ale femeilor şi a progreselor făcute de acestea.

Popularizată ca „Ziua Mamei”  în perioada comunistă, sărbătoarea de 8 martie este o zi a bucuriei pentru toate femeile. În această zi, se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi cadouri femeilor din viaţa lor.

Cinematografia, teatrul, muzeele, Biblioteca Naţională şi Circul Globus marchează acest eveniment cu filme, piese de teatru, concerte şi diverse evenimente culturale: lungmetrajul „Poziţia copilului” în regia lui Călin Peter Netzer, documentarul „viaţa femeii în România capitalistă” regizat de Alexandru Beic, concertul „ce e dragostea?” al lui Ştefan Bănică jr., concertul lui Florin Chilian, show-uri incendiare de dans şi reduceri la cumpărături.

Pentru acest weekend, astrologii anunţă distracţie şi randament, iar meteorologii anunţă vreme deosebit de caldă.

C.N.