2.1 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 11:26
No menu items!

Ziua Culturii Naționale. Lucian Romașcanu: „Avem o datorie sacră! Aceea de a ne onora personalitățile, operele de artă și patrimoniul național”

spot_img

O serie de evenimente sunt organizate, sâmbătă, de Ziua Culturii Naționale, care reprezintă, în fiecare an, un prilej de a aduce în prim-plan personalități, dar și de a vorbi despre țara noastră ca destinație culturală pentru cei interesați să ne cunoască istoria, tradițiile, obiceiurile și artiștii – tezaur, a transmis, joi, Ministerul Culturii.

Cu acest prilej, Ministerul Culturii organizează în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19.00, alături de Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Opera Națională București și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, un eveniment care va aduce pe scena TNB artiști de seamă ai instituțiilor menționate, precum Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focșa, Aliona Triboi, Oana Pellea, Mariana Mihuț, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal sau baritonul Iordache Basalic.

Programul include și proiecția a două filme care prezintă istoria Teatrului Național din Chișinău și pe cea a Operei Naționale București (ambele instituții aflându-se în an centenar), un recital de poezii ale lui Mihai Eminescu și un concert al Orchestrei ONB. De asemenea, în foaierul TNB va avea loc o expoziție de artă, prin implicarea ArtSafari, printre lucrările expuse regăsindu-se opere ale marilor pictori  Nicolae Tonitza și Nicolae Grigorescu.

„Avem o datorie sacră. Aceea de a ne onora personalitățile, operele de artă și patrimoniul național. Îi încurajez pe români, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, să continue să își respecte istoria, identitatea națională și tradițiile, pentru că acestea reprezintă singura carte de vizită care nu își va pierde nicicând valoarea. La mulți ani!”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită și în instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor organiza evenimente atât cu prezență fizică, cât și în format online. Acestea pot fi regăsite AICI.

Totodată, ministerul finanțează un număr de 23 de proiecte și acțiuni culturale, prin programul de finanțare dedicat Zilei Culturii Naționale, pentru care, în anul 2022, a fost alocată suma de 500.000 lei. Lista proiectelor finanțate poate fi consultată AICI.

La eveniment vor adresa un mesaj Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan și Ministrul Culturii din România Lucian Romașcanu.

TVR1, TVR Internațional și TVR Moldova vor transmite live evenimentul de la Teatrul Național București. 

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, în mod semnificativ la data de 15 ianuarie. În această zi, în urmă cu 172 de ani, se năștea unul dintre cei mai mari poeți ai României: Mihai Eminescu, motiv de mândrie pentru români și reprezentant de seamă al epocii sale. Opera sa a fost tradusă în majoritatea limbilor de circulație, fiind citit și apreciat pe toate continentele ca ultimul mare romantic al lumii, iar astăzi se află în galeria marilor ambasadori ai țării noastre, alături de Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, George Enescu ș.a.

                                                                                                                 Adina Silav