Bărbații din România își vor sărbători ziua oficial, în urma adoptării unei legi în Camera Deputaților. Aceasta va fi 19 noiembrie, zi internațională oficializată în peste 30 de țări.
Deputaţii au adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi Ziua Bărbatului. Aceasta va fi sărbătorita pe data de 19 noiembrie și în România, . Legea instituie şi Ziua Femeii care rămâne pe data de 8 martie.
„În cultura modernă se atrage atenţia asupra unor probleme specifice ale bărbaţilor, bloi specifice, probleme la locul de muncă, această zi va fi un moment prielnic să discutăm aceste probleme”, a precizat deputatul Molnar Zsolt.
Inițiativa legislativă a aparținut mai multor senatori PNL, PSD și UNPR.
Proiectul prevede ca autorităţile administraţiei locale să poată să organizeze manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar societăţile publice de televiziune şi radio să includă în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii şi drepturilor bărbatului.
„Se declară ziua de 8 martie Ziua femeii. Se declară ziua de 19 noiembrie Ziua bărbatului. Autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului”, se arată în proiectul de lege.
În expunerea de motive, senatorii susţin că prin celebrarea Zilei bărbatului se promovează egalitatea între sexe şi se prezintă modele masculine de urmat.
În contextul în care vorbim despre egalitate de şanse între femei şi bărbaţi şi celebrarea femeii, puţine persoane cunosc faptul că există şi o zi internaţională a bărbatului. În anul 1968, jurnalistul John P. Harris a scris un editorial în care sublinia lipsa de echilibru în sistemul sovietic, care a promovat o zi Internaţională a Femeii pentru muncitorii de sex feminin, fără a promova o zi corespunzătoare pentru lucrătorii de sex masculine, Harris declarând că „femeile nu sunt mult mai egale decât bărbaţii (…) Aceasta mi se pare o discriminare nejustificată şi o nedreptate.
Obiectivele sărbătorii Zilei Internaţionale a Bărbatului includ concentrarea asupra sănătăţii bărbaţilor şi băieţilor, îmbunătăţirii relaţiilor dintre sexe, promovarea egalităţii între sexe şi prezentarea de modele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenţia discriminarea faţă de bărbaţi şi băieţi şi pentru a sărbători realizările şi contribuţiile lor, în special contribuţiile la comunitate, familie, căsătorie şi grija de copii
Expunerea de motive
Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999 şi îşi găseşte susţinere la mai multe persoane şi grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa şi ONU.
Iniţiatorii propunerii legislative sunt senatorii : Bădălău Niculae – PSD; Biró Rozalia-Ibolya – UDMR; Butnaru Florinel – PSD; Iovescu Ioan – UNPR; Lazăr Sorin-Constantin – PSD; Pavel Marian – PSD; Tătaru Nelu – PNL.
Valeriu Motoc