-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:33
No menu items!

FOTO/ Ziua 50 de război. Arde crucișătorul de rachete Moskva, cea mai importantă navă rusă din Marea Neagră. Americanii trimit un nou ajutor militar Ucrainei

spot_img

Mai multe explozii au avut loc la bordul crucișătorului de rachete Moskva, cea mai importantă navă a Rusiei din Marea Neagră. Ucrainenii susțin că nava a fost lovită de două rachete, rușii spun că, din cauza unui incendiu la bord, mai multă muniție a explodat. Americanii au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul de rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia de la bord a explodat, a declarat joi agenţia Interfax, citând ministerul rus al apărării, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, toţi membrii echipajul au fost evacuaţi şi în prezent este investigată cauza incendiului. Nava de 12.500 de tone are un echipaj de aproximativ 500 de membri.

„În urma unui incendiu la bordul crucişătorului de rachete Moskva, muniţia a a explodat. Nava a fost grav avariată”, dar „echipajul a fost evacuat în totalitate”, a informat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Interfax nu a oferit mai multe detalii.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marcenko, declarase anterior că două rachete ucrainene au lovit crucişătorul Moskva.

„A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”, a precizat el într-o postare online.

Moskva este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Spitalul din Mariupol, distrus complet

Au apărut imagini noi din Mariupol, portul la Marea Azov, care a fost bombardat fără oprire din prima zi de război.

În înregistrarea apărută pe rețelele de socializare se vede cum spitalul din oraș a fost distrus complet.

Capitulare în masă a trupelor ucrainene la Mariupol, anunțată de ruși

Rusia a anunțat că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat în orașul-port asediat Mariupol, informație negată de Kiev.

Viceprimarul orașului, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că trupele ucrainene aflate acolo încă rezistă.

Conform BBC, luptele par să continue în jurul combinatului siderurgic Azovstal, una dintre cele două zone care nu se află sub controlul trupelor Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat filmări despre care afirmă că arată cum infanteriștii marini ai Kievului s-au predat la oțelărie.

Însă un consilier al președintelui Ucrainei a susținut că pușcașii marini au străpuns încercuirea pentru face legătura cu forțele batalionului Azov, încercuite, la rândul lor, de militarii Moscovei.

Asediat de la începutul războiului și distrus în proporție de 90% în urma bombardamentelor, Mariupol, oraș-port la Marea Azov, este o țintă strategică pentru Rusia, ale cărei forțe încearcă să stabilească o rută terestră spre peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Ucrainenii negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia

Ucrainenii negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de militari soldaţi la Cernobîl

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl

Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei.

Ajutor american de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ajutor american de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina: 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin, printre echipamentele trimise

SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin se află printre echipamentele trimise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 „Sentinel”.

Această nouă tranşă include şi 300 de drone „kamikaze” Switchblade, precum şi 500 de rachete Javelin şi „mii de alte sisteme antitanc”, la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 şi 100 de vehicule blindate uşoare Humvee.

Joe Biden şi-a dat acordul şi pentru trimiterea de 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, destinate armatei afgane, înainte ca aceasta să capituleze în faţa talibanilor.

John Kirby a precizat că acestea provin din stocurile armatei americane, sunt disponibile imediat şi vor fi livrate „cât mai curând posibil”.

                                                                                                                  Adina Silav

SURSA FOTO: Nexta