2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 2:09
No menu items!

Ziua 48 de război. 10.000 de civili uciși în Mariupol. Marea Britanie și SUA verifică informațiile privind folosirea armelor chimice

spot_img

10.000 de civili au fost uciși în Mariupol, acuză primarul orașului, în timp ce Volodimir Zelenski spune că rușii au lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit și că asta ar trebui să fie considerat crimă de război. SUA și Marea Britanie analizează rapoarte conform cărora arme chimice au fost folosite de forțele ruse în atacurile asupra Mariupolului.

Peste 10.000 de civili au murit în oraşul Mariupol, de la startul invaziei, a anunţat primarul Vadim Boicenko, potrivit The Guardian.

Boicenko a precizat că bilanţul deceselor ar putea depăşi 20.000.

El i-a acuzat pe ruşi că au blocat convoaiene umanitare către oraş în tentativa de a ascunde carnagiul.

Boicenko a vorbit şi despre afirmaţii ale oficialilor ucraineni că armata rusă a adus echipamente mobile de incinerare pentru a scăpa de cadavrele victimelor asediului: „Au venit crematorii mobile sub formă de camioane”.

Primarul a mai afirmat că soldaţii ruşi au dus multe cadavre la un centru comercial unde există depozite şi frigidere.

Rusia ar fi folosit arme chimice în Mariupol

Rusia a folosit o substanță otrăvitoare împotriva soldaților ucraineni și a civililor din Mariupol, acuză Batalionul Azov pe contul său de Twiter. Informația a fost preluată de mai multe canale și publicații ucrainene.

Potrivit sursei citate, substanța a fost aruncată dintr-o dronă și provoacă probleme de respirație.

Marea Britanie încearcă să verifice informaţii cu privire la posibila folosire de arme chimice de către forţele ruse, a anunţat ministrul britanic al Afacerilor Externe, potrivit Le Figaro.

“Informaţii indică faptul că forţele ruse este posibil să fi folosit agenţi chimici într-un atac împotriva populaţiei din Mariupol. Colaborăm urgent cu partenerii pentru a verifica detaliile”, a precizat Liz Truss pe contul său de Twitter.

“Orice folosire a unor astfel de arme ar reprezenta o escaladare brutală în acest conflict şi le vom cere socoteală lui Putin şi regimului său”, a adăugat ea.

Și John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA sunt la curent cu informaţiile care circulă pe reţelele de socializare cu privire la posibila folosire de arme chimice la Mariupol.

“Nu putem deocamdată să conformăm şi vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape. Aceste informaţii, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare”, a afirmat el.

Parlamentara ucraineană Ivanna Klimpuş a notat și ea  pe Twitter că la Mariupol s-a folosit o substanţă necunoscută şi că victimele au simptome de insuficienţă respiratorie.

“Cel mai probabil arme chimice”, a adăugat ea.

Zelenski: Ocupanţii ruși au lăsat mine peste tot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit, el precizând că şi acest lucru trebuie să fie considerat crimă de război.

“În regiunile din nordul ţării, din care ocupanţii au fost goniţi, continuă munca pentru aducerea siguranţei. În primul rând, eliminarea minelor. Trupele ruse au lăsat în urmă zeci, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase. Acestea sunt obuze care nu au explodat, mine. Zilnic se elimină mii de astfel de obiecte. Ocupanţii au lăsat mine peste tot. În casele asediate. Pe străzi, pe câmpuri. Au minat proprietăţile oamenilor, maşini, uşi. Au făcut totul conştient, pentru a face revenirea în zonele acestea după eliberare cât mai periculoasă posibil. Din cauza acţiunilor armatei ruse, teritoriul nostru este în prezent printre cele mai ‘contaminate’ cu mine din lume. Şi cred că asta trebuie de asemenea să fie considerată o crimă de război a trupelor Rusiei. Ei au făcut deliberat totul pentru a ucide sau a mutila cât mai mulţi oameni posibil, chiar şi atunci când au fost forţaţi să se retragă de pe pământul nostru. Fără ordinele corespunzătoare, nu ar fi făcut-o”, a spus Zelenski.

El a precizat că se lucrează la o cale legală şi cât mai rapidă pentru ca ocupanţii să fie traşi la răspundere. “Lucrăm la o cale legală pentru a-i aduce pe ocupanţi în faţa justiţiei, o cale eficientă şi cât mai rapidă posibil. Pentru a nu aştepta decenii până când procedurile legale internaţionale se vor încheia, ci pentru a se accelera cursul justiţiei”.

Zelenski a vorbit şi despre posibila folosire de arme chimice de către ruşi: “Astăzi, ocupanţii au emis un nou comunicat, care este mărturie a pregătirilor lor pentru o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei şi a apărătorilor noştri. Unul dintre cei care au vorbit în numele ocupanţilor a afirmat că ei ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor Mariupolului. Tratăm acest lucru cu seriozitate. Vreau să le amintesc liderilor mondiali că posibila folosire de arme chimice de către armata rusă s-a discutat deja. Şi deja atunci se presupunea că este necesară o reacţie mai dură şi mai rapidă împotriva agresiunii Rusiei”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a anunţat că vor urma noi sancţiuni pentru Rusia şi a precizat că acestea trebuie să includă şi un embargo cu privire la petrol. “Uniunea Europeană a început să discute al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Este timpul ca acest pachet să fie făcut astfel încât dintre Rusia să nu se mai audă niciun cuvând despre arme de distrugere în masă. Un embargo împotriva Rusiei cu privire la petrol este obligatoriu”.

                                                                                                                   Adina Silav