-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:28
No menu items!

Ziua 43 de război. Rușii s-au retras din Kiev și Cernihiv, dar pregătesc atacuri în Donețk, Lugansk și Harkov

spot_img

În cea de-a 43-a zi a conflictului ruso-ucrainean, forțele ruse par să se fi retras complet din Kiev și Cernihiv, potrivit Pentagonului, dar ar putea pregăti intensificarea atacurilor în Harkov, Lugansk și Donețk, unde locuitorii sunt îndemnați de autoritățile ucrainene să se evacueze. Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC.

„Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia”, a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

„Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernigăului”, a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin „nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice”. „El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă… Nu au cucerit Harkovul”.

Aceasta vine la câteva zile după ce Rusia a anunţat că îşi va concentra eforturile pe regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Un înalt oficial de la Pentagon a declarat, sub anonimat, că trupele ruse s-ar putea îndrepta din nou spre Kiev în viitor şi că nu este clar dacă trupele care s-au retras se vor întoarce.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, diviziile ruseşti care se retrag din împrejurimile Kievului nu par că îşi vor „recăpăta eficienţa în luptă pentru o perioadă”.

Din cele 130 de batalioane ruseşti care au fost trimise în Ucraina, peste 80 rămân încă în ţară, a spus oficialul.

Associated Press a relatat, citând un oficial al Apărării SUA, că numărul trupelor ruseşti care se retrag se ridică la cel puţin 24.000 de oameni.

Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol

Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei asupra căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a afirmat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem face să intre ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul va fi <curăţat> de soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Canalul turc de televiziune Habertürk, postat online de preşedinţie, scrie Agerpres.

Este vorba „nu despre zeci, ci despre mii de persoane ucise şi mii de răniţi”, a adăugat el.

ONU: ​Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a ONU va vota joi dacă suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a făcut apel la retragerea statutului de membru al consiliului în lumina dezvăluirilor privind crimele comise de soldații ruși în Bucha.

După retragerea trupelor ruse din orașul aflat în apropiere de Kiev au început să apară tot mai multe mărturii despre civili uciși în plină stradă și despre o groapă comună din apropierea unei biserici.

“Credem că membrii armatei ruse au comis crime de război în Ucraina, și mai credem că Rusia trebuie trasă la răspundere”, a declarat Thomas-Greenfield citată de The Guardian. “Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile omului este o farsă”, a mai spus ea.

                                                                                                                    Adina Silav