Sirenele antiaeriene sună de la primele ore ale dimineții de miercuri în marile orașe din Ucraina. Blocuri și stații de metrou au fost ținta atacurilor în Kiev. În Mariupol trupele ruse țin ostatici 400 de medici și pacienți, spune primarul localității.
Ca urmare a bombardamentelor și fragmentelor de obuze inamice, o clădire rezidențială cu 12 etaje din districtul Shevchenkivskyi al capitalei s-a prăbușit, susține Serviciul de Urgență din Kiev, citate de Ukrinform.
„În data de 16 martie, la ora 6.16, Serviciul de Salvare 101 a primit un raport privind prăbușirea unei clădiri rezidențiale din cartierul Shevchenkivskyi.
La fața locului au sosit imediat pompierii de la cele mai apropiate unități de pompieri și salvare. S-a stabilit că în urma pătrunderii fragmentelor de obuze într-o clădire de locuit cu 12 etaje, clădirea s-a prăbușit, iar o clădire învecinată de 9 etaje a fost avariată parțial”, se arată în comunicat.
Două persoane au fost rănite și 35 au fost evacuate din clădire. Incendiul a fost stins la ora 7.45, iar salvatorii caută acum supraviețuitori.
La Kiev a fost declarată alertă aeriană de la primele ore ale dimineții
“Solicităm tuturor să meargă urgent la adăpostul de apărare civilă”, se arată în comunicatul Administrației locale, citat de agenția Ukrinform. Pe Twitter a apărut un clip video cu o rachetă rusească ce se îndreaptă spre capitală.
Russian cruise missile on the way to Kyiv this morning. pic.twitter.com/fagRDdE3bU
— Aldin 🇧🇦 (@aldin_ww) March 16, 2022
În cursul dimineții mai multe explozii ar fi avut loc și în Odessa și Zaporojie. Oliver Carroll, corespondent pentru The Economist, a afirmat că a auzit zgomote puternice în Odessa. Și în Zaporojie, secretarul consiliului local Anatoliy Kurtev a scris pe Telegram că o bombă a lovit o gară. Momentan nu sunt detalii cu privire la numărul victimelor în aceste zone.
Personalul medical şi pacienţii, ostatici în cel mai mare spital din Mariupol
Forţele ruse au intrat în cel mai mare spital din oraşul Mariupol (sudul Ucrainei) şi îi împiedică pe medici şi pacienţi să părăsească clădirea, potrivit viceprimarului oraşului, Serghei Orlov, citat de BBC.
Serghei Orlov a declarat pentru BBC că aproximativ 400 de persoane de la Spitalul Regional de Terapie Intensivă au fost luate ca ”ostatici”.
Un angajat al spitalului a reuşit să alerteze autorităţile în legătura cu situaţia, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, într-o postare pe Facebook.
Mariupol este centrul unei crize umanitare care se intensifică, deoarece alimentele şi rezervele medicale se epuizează, iar transportul cu provizii nu poate intra. Oraşul a fost ţinta constantă a bombardamentelor ruse, cu aproximativ 350.000 de locuitori captivi în interior.
Marţi, aproximativ 2.000 de maşini au părăsit Mariupol, a comunicat Primăria, iar alte 2.000 aşteptau să plece. Transportul cu ajutoare oferit de Occident nu a fost lăsat să intre în oraş.
Adina Silav