-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:23
No menu items!

Zi decisivă pentru criza bugetară din SUA. Cum ar putea fi afectate economia mondială și, implicit, România

spot_img

senat

Miercuri este ultima zi în care liderii politici de la Washington pot ajunge la un compromis pentru a evita situația în care guvernul nu va mai avea posibilitatea să se împrumute. Potrivit președintelui Barack Obama, o astfel de etapă a crizei ar duce la intrarea SUA în încetare de plăți și ar da o lovitură puternică economiei mondiale.

Agenția Reuters afirmă că democrații și republicanii din Senat sunt pregătiți pentru o ultimă rundă de negocieri care să producă un plan de compromis, după ce Camera Reprezentanților a eșuat în această încercare. Un astfel de plan ar permite creșterea plafonului de îndatorare al SUA și ar permite redeschiderea activității unor instituții bugetare, închise pe 1 octombrie.

După mai multe săptămâni de dispute între Democrați și Republicani, după concedierea a câteva sute de mii de angajați ai guvernului federal și după o perioadă de scădere pe bursele internaționale, un acord i-ar da administrației Obama posibilitatea de a împrumuta suplimentar până în februarie 2014.

CNN a făcut o analiză a principalelor efecte asupra economiei mondiale, în cazul în care nu se va ajunge la un acord și SUA va intra în încetare de plăți.

1. O prăbușire a piețelor bursiere. Indicii Bursei din New York se vor prăbuși, bursele din Europa și Asia vor fi afectate

2. O recesiune economică globală. Prețurile materiilor prime vor scădea drastic, ceea ce ar putea atrage imediat scăderea economiei.

3. Fondurile de investiții financiare se vor prăbuși. Căderea burselor îi va face pe cei care dețin active financiare să-și dorească bani lichizi, presiunea va fi prea mare într-un termen prea scurt. Nu vor exista lichidități suficiente, exact ca la criza din 2008.

4. Băncile vor fi luate cu asalt. Urmare a fenomenului de la punctul anterior, investitorii vor căuta să ia cash de la bănci. Presiunea va fi prea mare pe bănci, care vor fi nevoite să limiteze retragerile.

5. Unele instituții financiare vor da faliment. Nu toate băncile vor fi salvate de stat, prin bail-out. Același mecanism ca în 2008, când a dispărut Lehman Brothers. Piața va fi destabilizată și prin creșterea dobânzilor pe termen scurt, ca urmare a crizei de cash.

6. Creditarea va încetini. Investitorii și companiile vor să-și retragă lichiditățile, băncile nu vor mai da credite ușor.

Vlad Bârleanu