-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:31
No menu items!

Zi decisivă pentru Atena și Zona Euro – Referendum în Grecia. Primele sondaje la urne. Live Update

spot_img

Premierul grec Alexis Tsipras insistă că această consultare populară va reda demnitatea poporului și îi va întări mandatul de negociere

Tsipras

Update 19.13 Numărul celor care au votat ”NU” planului creditorilor este mai mare decât al celor care au spus ”DA” la referendumul din Grecia, inițiat de către premierul Alexis Tsipras, potrivit unor sondaje la ieșirea de la urne, relatează AFP.

Rezultatele par însă strânse. Un sondaj al canalului Star dă o marjă între 49 % și 54 % în cazul celor care au votat ”NU” și între 46 % și 51 % în cazul celor care au votat ”DA”.

Canalul de televiziune Mega indică între 49,5 % și 53, 5 % pentru votul ”NU” și între 46,5 % și 50,5 % pentru votul ”DA”.

Guvernul lui Tsipras a declarat victoria votului ”NU”.

Update 14.57 Publicația britanică The Telegraph citează surse potrivit cărora una din cele patru mari bănci ale Greciei va rămâne fără bani în următoarele ore, iar celelalte trei până la sfârșitul zilei. Cele patru mari bănci sunt National Bank of Greece, Piraeus, Alpha Bank și Eurobank, care au subsidiare și în România. Despre consecințele unei decapitalizări grave sau ale unor falimente, Sursa Zilei a scris aici.

Update 12.02 Postul TV Skai relatează că majoritatea ATM-urilor nu mai au bancnote de 20 de euro, ceea ce înseamnă că plafonul de retrageri de 60 de euro zilnic este acum de 50.

Știrea inițială

Aproximativ 10 milioane de greci sunt așteptați la urne duminică, pentru un refenendum în care au de ales între continuarea programului de austeritate și refuzul unui acord cu creditorii, adică un haos economicși o ieșire dezordonată din Zona Euro.

Urnele s-au deschisla ora 7.00, iar primele rezultate sunt așteptate în cursul serii.

Întrebarea de  pe buletinele de vot este foarte tehnică: ”Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie, care este compus din două părți?”.

Guvernul, condus de formațiunea populistă Syriza, solicită un vot pentru ”Nu”, afirmând că termenii ultimei oferte a creditorilor internaționali au fost umilitori și că un refuz al populației le va da o forță mai mare în negocieri. Continuarea negocierilor este puțin probabilă însă, în orice situație, pentru că statele Zonei Euro nu mai vor să finanțeze continuu deficitele Greciei. Atena este sub o presiune foarte mare, după ce a intrat marți în incapacitate de plată și a introdus controlul capitalurilor, în lipsa sprijinului de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Grupul creditorilor internaționali este format din Comisia Europeană, FMI și BCE. Principalele puncte de divergență pentru continuarea programului de finanțare sunt înființarea unui sistem de TVA în trei trepte, cu eliminarea reducerilor pentru locuitorii din insule, renunțarea la primele pentru pensii și cunatumul reducerilor din bugetul apărării.

Datoria totală a Greciei este de 323 de miliarde de euro – aproximativ 180% din PIB. Principalii creditori sunt statele Zonei Euro, prin intermediul participării la Fondul European de Stabilitate Financiară, BCE și FMI.

Participarea creditorilor la datoria totală, grafic BBC:

greece