-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:25
No menu items!

ZF: Dezvoltatorii imobiliari acuză Primăria Capitalei că ia decizii fără consultări și că suspendarea PUZ-urilor va crea un dezastru

spot_img

Dezvoltatori imobiliari citați de zf.ro spun că suspendarea PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei, o propunere de hotărâre susținută de primarul general Nicușor Dan și aflată pe lista celor ce urmează să fie dezbătute de Consiliul General al Capitalei vineri, reprezintă un dezastru pentru București. „Nu se pot lua decizii radicale fără consultări şi numai de pe o zi pe alta”, susțin aceștia.

Astfel, Consiliul General al Capitalei are pe ordinea de zi pentru ziua de vineri, 26 februarie, suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6. Potrivit proiectului, PUZ-ul coordonator se suspendă pe o perioadă de 2 ani, iar construcţiile se vor face după Planul Urbanistic General din 2000. Dezvoltatorii spun că toate proiectele construite pe un teren de peste 3.000 mp vor fi blocate şi vor înregistra pierderi semnificative.

Cele mai multe dintre pro­iectele imobiliare din Bucu­reşti, rezidenţiale, logistice, clădiri de birouri, industriale au la bază PUZ-urile deja aprobate pentru sectoarele 2-6, iar suspen­darea aplicării acestora va face foarte dificilă edificarea unor astfel de clădiri şi în lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat. Vor fi necesare refacerea documentaţiilor urbanistice de tip Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce înseamnă o amânare a iniţierii oricărui proiect cu o perioadă de 1-2 ani (durata medie a unui PUZ) sau aşteptarea trecerii termenului de suspendare propus de 24 de luni, susțin dezvoltatorii citați de zf.ro.

Bucureştiul are în prezent un PUG din anul 2000, care la vremea sa era valabil timp de 10 ani, iar ulterior a fost prelungit. În condiţiile în care Bucureştiul anului 2021 arată diferit faţă de dezvoltarea din 2000, dacă în urmă cu 20 de ani în zona de periferie exista numai posibilitatea de a construi case, în prezent sunt în derulare proiecte cu blocuri. Mai mult, dacă dezvoltatorii au în prezent autorizaţie de construire şi lucrează la o fază a unui proiect, nu vor mai putea continua proiectul respectiv cu următoarele faze.

Aceasta este a doua mare lovitură primită de piaţa imobiliară din Capitală într-un termen de mai puţin de două luni, când autorităţile iau decizii radicale, într-un termen scurt, fără a consulta mediul privat, scriu jurnaliștii zf.ro.

Spre exemplu, înainte de Revelion, peste noapte, Guvernul Cîţu a amânat cu un an intrarea în vigoare a creşterii plafonului TVA-ului de 5% pentru locuinţe noi, de la 450.000 de lei la echivalentul a 140.000 de euro, după ce anterior a fost dată o lege în acest sens, iar clienţii au plătit avans pentru astfel de locuinţe și, peste noapte, s-au trezit cu preţuri cu 20.000 de euro mai mari. Acum, Primăria Capitalei a anunţat la începutul săptămânii ce se va supune la vot vineri. „Este un dezastru ce se întâmplă. Este un dezastru pentru dezvoltatori, pentru constructori şi proiectanţi, dar şi pentru autorităţi care nu vor mai încasa bani din taxe şi impozite în următorii trei ani. Avem o foarte mare problemă cu lipsa de transparenţă şi de predictibilitate. Nu se pot iniţia astfel de lucruri fără consultaţii şi fără a pune în balanţă lucrurile bune şi rele. Da, s-au făcut greşit anumite lucruri, au apărut blocuri între case, dar acum nu putem merge în cealaltă extremă şi să blocăm tot“, a spus Antoanela Comşa, directorul general al dezvoltatorului Gran Via România şi preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate din România (AREI).

La rândul său, Sebastian Leaşcu, directorul unei firme de construcţii care lucrează la mai multe proiecte rezidenţiale a subliniat că o astfel de măsură va afecta puternic companiile din domeniu, dar şi firmele de arhitectură şi proiectare.

„Peste 80% din proiectele rezidenţiale sunt direct afectate. Firmele de arhitectură vor intra în faliment, iar noi ca constructori ne vom trezi cu proiectele blocate. Vom intra într-o criză mai mare decât cea din 2008-2009. Nu înţelegem ce se întâmplă, iar suspendare înseamnă că nici nu vom şti. Nimeni nu garantează că vom avea un PUG în doi ani, în condiţiile în care acesta nu a fost realizat în zece ani, iar pentru PUZ-uri nu există nicio propunere. Nu a calculat nimeni care va fi impactul“, a spus Sebastian Leaşcu.

CITEȘTE ȘI: