0.1 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024 - 7:45
No menu items!

Zelenski și-a prezentat „planul victoriei”: „Pace prin forţă”

spot_img

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri „planul de victorie” într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev şi a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova în februarie 2022.

„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o „îngheţare” (n.red. a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia”, le-a spus el parlamentarilor, adăugând că Ucraina şi aliaţii săi trebuie să „forţeze Rusia să participe la un summit pentru pace şi să fie gata să pună capăt războiului”.

La discurs au participat și militari, reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi politicieni ucraineni de rang înalt.

Zelenski a menționat că planul său conţine cinci puncte principale care se bazează pe aliaţii Kievului, inclusiv o invitaţie necondiţionată de a adera la NATO şi un sprijin specific pentru arme. Trei puncte sunt secrete.

Potrivit preşedintelui, invitarea Ucrainei în NATO poate fi un element fundamnetal pentru pace şi un indiciu pentru dictatorul rus că planurile sale geopolitice sunt perdante. „Pentru noi, hotărârea în chestiunea NATO pentru Ucraina înseamnă şi inevitabilitatea integrării europene pentru Ucraina şi absenţa alternativei la democraţie în Ucraina. Şi de aceea, acesta este punctul iniţial al planului de victorie. Primul şi cel mai important. Este un semn de determinare. Aceasta înseamnă o invitaţie. O invitaţie necondiţionată acum”, a subliniat Zelenski, citat într-un comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

Al doilea punct al planului se referă la apărare. Capacitatea Ucrainei de a se apăra trebuie „consolidată ireversibil”, a spus Zelenski, şi a prezentat o serie de modalităţi de a face acest lucru. Acestea includ înarmarea în continuare a Ucrainei şi consolidarea industriei sale de apărare, sporirea capacităţilor de apărare aeriană, eliminarea restricţiilor privind utilizarea armelor şi continuarea operaţiunilor militare ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Volodimir Zelenski a menţionat că există o listă clară de arme care pot susţine forţa necesară a soldaţilor ucraineni. Punerea în aplicare a acestui punct prevede continuarea operaţiunilor forţelor de apărare în anumite zone ale Federaţiei Ruse, precum şi consolidarea poziţiilor ucrainene şi distrugerea potenţialului ofensiv al Rusiei în teritoriul ocupat.

Planul se bazează, de asemenea, pe asistenţa partenerilor, în special în ceea ce priveşte dotarea cu personal a brigăzilor de rezervă pentru forţele armate, consolidarea apărării aeriene, doborârea în comun cu partenerii a dronelor şi rachetelor ruseşti, investiţiile în producţia de apărare ucraineană, ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, furnizarea de capacităţi adecvate cu rază lungă de acţiune şi de date în timp real din satelit şi din serviciile de informaţii. „Clauza de apărare a planului are o anexă secretă şi este accesibilă numai acelor parteneri care au potenţialul de asistenţă militară adecvat”, a menţionat preşedintele.

Al treilea punct al planului se referă la descurajare. Zelenski a declarat că aliaţii occidentali ai Ucrainei ar trebui să descurajeze Rusia de la orice altă agresiune, arătând Moscovei că acest lucru ar avea consecinţe.

„Ucraina propune amplasarea pe teritoriul său a unui pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice ameninţare militară din partea Rusiei”, a declarat el.

„Pachetul de descurajare trebuie să arate Rusiei că fie merge către diplomaţie, fie merge către pierderea maşinii sale de război. Pace prin forţă”, a subliniat şeful statului.

El nu a intrat în detalii suplimentare cu privire la ceea ce implică descurajarea propusă, dar a menţionat că are, de asemenea, o anexa secretă, care a fost prezentată Statelor Unite şi liderilor Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei.

Al patrulea punct al planului se referă la potenţialul economic strategic. Ucraina oferă partenerilor săi strategici să încheie un acord special privind protecţia comună a resurselor critice disponibile în ţară, investiţiile comune şi utilizarea potenţialului economic relevant.

Este vorba despre resurse naturale şi metale critice în valoare de trilioane de dolari americani. Acestea includ uraniu, titan, litiu, grafit şi alte resurse valoroase din punct de vedere strategic, care reprezintă un avantaj semnificativ în competiţia globală.

„Depozitele de resurse critice din Ucraina, împreună cu potenţialul de producţie energetică şi alimentară al Ucrainei, important la nivel mondial, se numără printre principalele obiective agresive ale Federaţiei Ruse în acest război. Şi aceasta este oportunitatea noastră de creştere”, a precizat preşedintele.  Acestea  „vor consolida fie Rusia şi aliaţii săi, fie Ucraina şi lumea democratică în competiţia globală”, a punctat el.

Acest punct are, de asemenea, o anexă secretă, care este împărtăşită numai cu anumiţi parteneri.

Al cincilea punct al planului este securitatea.

Acesta este conceput pentru perioada postbelică şi prevede, dacă partenerii sunt de acord, înlocuirea anumitor contingente militare ale forţelor armate americane staţionate în Europa cu unităţi ucrainene care au dobândit o experienţă reală a războiului modern, a utilizării armelor occidentale şi a interacţiunii cu trupele NATO.

„Această experienţă ucraineană ar trebui să fie utilizată pentru a consolida apărarea întregii Alianţe şi pentru a asigura securitatea în Europa. Aceasta este o misiune demnă pentru eroii noştri”, a punctat Volodimir Zelenski.

Ucraina trebuie „să se trezească”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că este prea devreme pentru a comenta în detaliu „Planul de victorie” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar a adăugat sarcastic că Kievul trebuie să „se trezească” şi să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmăreşte.

Planul ucrainean este probabil un plan american „camuflat”, care vizează folosirea Kievului pentru a lupta împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”, a comentat Peskov.

„Dar ar putea exista un plan diferit acolo, care ar putea fi cu adevărat paşnic, şi anume ca regimul de la Kiev să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmăreşte şi să realizeze nevoia de a se trezi şi de a realiza care au fost cauzele care au dus la acest conflict”, a adăugat Peskov.

Rusia se opune în continuare cu fermitate aderării Ucrainei la NATO.

                                                                                                                 Adina Bucur