-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:56
No menu items!

Zelenski, după întâlnirea cu Iohannis: România ne-a acordat sprijin militar şi umanitar, suntem recunoscători. Ce teme au fost abordate

spot_img

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru sprijinul militar și umanitar, la finalul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis și după semnarea unei declarații politice care marchează începutul unui proces de ridicare a relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic. Zeleski a făcut marți o vizită oficială la București.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivel de parteneriat strategic.
  • L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării.
  • Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala ameninţare de securitate pentru continentul european şi în regiunea Mării Negre, România şi poporul român au fost alături de Ucraina şi de poporul ucrainean.
  • Consolidarea securităţii Ucrainei înseamnă consolidarea securităţii României. Susţinem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.
  • Vizita preşedintelui ucrainean are un caracter istoric pentru relaţia bilaterală şi transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.
  • Noi ne dorim ca minoritatea ucraineană din România și minoritatea română din Ucraina să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă.
  • Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.
  • În ceea ce priveşte Marea Neagră, România este aliat NATO şi ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului estic, România beneficiază de cele mai importante garanţii de securitate din toată istoria noastră, dar este clar – Flancul estic trebuie în continuare întărit. Pentru asta este nevoie să avem atenţia noastră îndreptată spre Marea Neagră, asta facem şi în cadrul NATO şi astăzi cu preşedintele Zelenski am vorbit despre cum vrem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre.
  • Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alţii, ci toţi care avem ieşire la Marea Neagră să putem folosi Marea Neagră aşa cum este scris în tratatele internaţionale. Mai este de lucru şi, aşa cum am mai afirmat şi în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, injust, perfid, se desfăşoară în regiunea Mării Negre. Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă.

Principalele declarații ale lui Volodimir Zelenski:

  • Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră.
  • În România se cunoaşte cât de periculos este terorismul rusesc.
  • Am discutat despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea de puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit şi despre minorităţile naţionale. E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front.
  • Despre atacurile recente asupra porturilor ucrainene de la Dunăre: E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre … Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă.
  • Despre procesul de aderare la UE al Republicii Moldova și Ucrainei: E foarte important că România susţine acest proces. Suntem pregătiţi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine.
  • Despre sprijinul militar solicitat României: Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe şi informaţii pe care nu le putem face public. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene.
  • Conlucrăm cu mai mulţi parteneri de-ai noştri pentru a întări sistemele anti-aeriene din regiunea Odesa şi a ţării întregi.
  • În curând va începe să funcţioneze un coridor pentru cereale din Ucraina, prin Moldova. Acest lucru are importanţă mare nu numai pentru Ucraina şi România, pentru Europa în întregime. Cooperarea trilaterală dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea ecoonomică, pentru dezvoltarea business-ului.

T. S.