Volodimir Zelenski cere statelor NATO să doboare rachetele rusești pentru a compensa deficitul de apărare al Kievului.
În interviu pentru Reuters, liderul de la Kiev, deşi spune că înţelege teama de escaladare cu Rusia, se plânge că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.
El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi”.
„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi mai târziu toţi împreună, este întârziată cu aproximativ un an”, a spus el.
Remarcile sale dure vin într-un moment periculos pentru forţele sale, care sunt depăşite de armata Moscovei atât ca număr de personal, cât şi ca înzestrare militară, pierzând teritoriu în nord-estul şi estul ţării.
Zelenski a sugerat modalităţi prin care aliaţii ar putea ajuta mai direct, inclusiv prin doborârea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanţe.
El propune ca forţele armate ale ţărilor NATO vecine să intercepteze rachetele ruseşti care se apropie deasupra teritoriului ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze.
Rusia a lansat mii de rachete şi drone asupra Ucrainei de la începutul conflictului, iar apărarea aeriană este o prioritate pentru Kiev.
„Ruşii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de cel puţin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer”, a declarat el.
Ucraina aşteaptă livrarea de avioane F-16, proiectate de SUA, care nu au fost încă folosite în conflict. Zelenski spune că, dacă ţările nu pot furniza imediat avioanele, acestea ar putea totuşi să fie ridicate din statele membre NATO vecine şi să doboare în aer rachetele ruseşti.
„Nu puteți furniza asta chiar acum? OK … revenind la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor vecine din NATO: ridicați-le … doborâți ținte, protejați civilii”, scrie independent.co.uk.
Adina Bucur