6.5 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024 - 4:26
No menu items!

Zeci de sindicaliști ai Projust – protest la Ministerului Justiției

spot_img
Zeci de sindicaliști ai Projust - protest în fața Ministerului Justiției
foto: emaramures.ro

Aproximativ 60 de sindicalişti ai Federaţiei Naţionale Sindicale Projust au protestat luni, timp de trei ore, în faţa sediului Ministerului Justiţiei (MJ).Protestatarii au cerut, printre altele, reintroducerea pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

„Ne manifestăm nemulţumirea faţă de tergiversarea proiectului de lege, care de un an de zile este blocat la comisia juridică a Senatului, dar şi faţă de lipsa unei normări a muncii. E de precizat că, prin adoptarea şi intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă, personalul din instanţe, funcţionând cu acelaşi număr, are de îndeplinit o multitudine de atribuţii suplimentare. Mai e de precizat că în prezent funcţionăm după cele două proceduri, ceea ce înseamnă că suntem extrordinar de bine pregătiţi, deşi nu s-a ocupat nimeni de această pregătire profesională”, a declarat Ştefania Teleman, preşedintele Federaţiei Projust.

Liderul sindical a adăugat că Ministerul Justiţiei nu a făcut până la această dată demersurile necesare reintroducerii pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.”Menţionăm că amendamentul depus la Comisia Juridică a Senatului de către Consiliul Superior al Magistraturii creează o gravă discriminare şi inechitate, deoarece reglementează reintroducerea pensiei de serviciu doar pentru o parte din personalul de specialitate (personalul judiciar), ignorându-se totodată amendamentul propus de către FNS Projust, prin care se reglementează reintroducerea pensiei de serviciu pentru toate categoriile de personal de specialitate”, a mai spus  Teleman.

Federaţia Projust se declară nemulţumită şi de „lipsa unei normări a muncii personalului de specialitate din instanţe şi parchete, precum şi refuzul realizării acesteia, ceea ce conduce la imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor de serviciu în termenele prevăzute de lege”.

Sindicaliştii reclamă, de asemenea, respingerea solicitărilor organizaţiei sindicale cu ocazia negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul grupurilor de unităţi din sistemul de justiţie.

Projust a criticat şi „întocmirea şi transmiterea, de către minister, a fişelor de post pentru personalul de specialitate din instanţe şi parchete, fără consultarea organizaţiilor sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, aşa cum prevede în mod imperativ legislaţia în vigoare”.

În plus, sindicaliștii reclamă totodată „desconsiderarea categoriei profesionale a grefierilor (cea mai numeroasă categorie profesională din instanţe şi parchete) şi a reprezentanţilor organizaţiei sindicale Projust de către reprezentanţii MJ, atitudine ce a rezultat atât din anumite luări de poziţii ale actualului ministru în perioada cât reprezenta CSM în cadrul şedinţelor comisiilor juridice ale Parlamentului, cât şi din discursul şi acţiunile ministrului în perioada de când ocupă această funcţie”.

R.D.