1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:35
No menu items!

Zeci de persoane, trimise în judecată în dosarul furtului de motorină de la Regionala CFR Timişoara. Prejudiciul depăşeşte 7,5 milioane de lei

spot_img

93 de angajați ai Depoului de Locomotive Timișoara au fost trimiși în judecată, fiind acuzați că, timp de trei ani, au sustras, prin falsificarea a mii de foi de parcurs, 1.611.334 kg de motorină, care a fost valorificată prin vânzarea pe piaţa neagră. Prejudiciul depăşeşte 7,5 milioane de lei.

Potrivit DIICOT, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 93 inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013 – 2016, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, cei 93 de angajaţi cu atribuţii de gestiune şi angajaţi din sectorul exploatare, au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, care a delapidat cantitatea de 1.611.334 kg de motorină, valorificată prin vânzarea pe piaţa neagră, cauzându-se un prejudiciu de 7.502.371 lei.

Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit de către gestionarul șef, împreună cu subordonaţii săi, primitorii-predatorii de produse fluide, toţi având atribuţii de gestiune a produselor petroliere. Aceştia au pus la punct proceduri tehnice şi scriptice, prin care, în fiecare zi a perioadei de activitate ilicită, au produs un plus de motorină, care a fost apoi valorificat în afara unităţii de transport feroviar.

Al doilea nivel al grupului infracţional organizat a fost reprezentat de către revizorii şi mecanicii de locomotivă care au fost de acord cu producerea surplusului de combustibil precum şi cu atestările nereale din documentele de consum.

“Trinomul alcătuit din primitorii-predatorii de produse fluide, revizorii şi mecanicii de locomotivă au constituit celula de bază a grupului infracţional organizat, având rolul de producere a surplusului de combustibil şi de disimulare a activităţii infracţionale, prin atestarea în foile de parcurs a unor împrejurări nereale cu privire la cantităţile alimentate, documente care au fost utilizate pentru justificarea consumurilor”, arată DIICOT.

Sursa citată precizează că impunerea unei activități infracţionale generalizate la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara a fost posibilă prin sprijinul acordat de către conducerea unităţii de transport feroviar, reprezentată de şeful de depou, şeful de depou adjunct, contabilul şef, şefii de compartimente, de preşedintele sindicatului mecanicilor de locomotive şi precum şi de către un agent de poliţie.

Combustibilul delapidat de angajaţii Depoului Timişoara a fost externalizat către membri din afara unităţii de transport feroviar cu rol de preluare, valorificare a combustibilului delapidat, aceștia încasând şi distribuind ceilalți, inclusiv liderul grupului, venitul ilicit.

Procurorii au reținut pentru perioada 2013 – 2016 peste 3.300 de acte materiale de delapidare și falsificarea a peste 18.600 foi de parcurs.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Timiș.

                                                                                                                  Adina Silav