2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:26
No menu items!

Zeci de pacienți vindecați au fost retestați pozitiv cu noul coronavirus. Care ar fi explicația

spot_img

Zeci de persoane care s-au recuperat după infectarea cu virusul Covid-19 au avut din nou rezultate pozitive în Coreea de Sud, a anunţat Centrul pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din țara asiatică.

Raportarea repozitivărilor a început de acum o săptămână, când autoritatea coreeană citată a vorbit într-o conferință de presă despre primii 90 de pacienți vindecați testați din nou pozitiv. 

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că este la curent cu „raportarea unor persoane care au fost testate negativ COVID-19 folosind testarea PCR (reacția în lanț a polimerazei) și apoi după câteva zile testarea din nou pozitivă.

„Suntem în strânsă legătură cu experții noștri clinici și lucrăm din greu pentru a obține mai multe informații despre acele cazuri individuale. Este important să vă asigurați că atunci când probele sunt colectate pentru testarea pacienților suspectați, procedurile sunt urmate în mod corespunzător, au spus oficialii OMS.

În conformitate cu recomandările OMS privind managementul clinic, un pacient poate fi externat din spital după două rezultate negative consecutive la un pacient recuperat clinic la cel puțin 24 de ore distanță.

Pe baza studiilor actuale, există o perioadă de aproximativ două săptămâni între debutul simptomelor și recuperarea clinică a pacienților cu boală ușoară COVID-19.

„Suntem conștienți că unii pacienți sunt PCR pozitivi după ce se recuperează clinic, dar avem nevoie de colectarea sistematică a eșantioanelor de la pacienții recuperați pentru a înțelege mai bine cât timp au pierdut virusul viu”, a spus acesta.

Oficialii din sistemul de sănătate al Coreei de Sud au declarat acum o săptămână că nu este clar ce este în spatele tendinței, investigațiile epidemiologice fiind încă în curs.

„Întrucât COVID-19 este o boală nouă, avem nevoie de mai multe date epidemiologice pentru a trage orice concluzii ale profilului de vărsare a virusului”, au spus reprezentanții OMS.

După ce, vineri, 17 aprilie, s-a raportat repozitivarea a 141 de pacienți declarați vindecați de noul coronavirus, directorul adjunct al KCDC, Kwon Joon-wook, a declarat că agenţia nu ştie ce anume a determinat reinfectarea pacienţilor şi spune că a fost deschisă o investigaţie în acest sens.

Aceste cifre ridică semne de întrebare cu privire la imunizarea celor care au contactat deja boala şi s-au vindecat. Asta deşi, majoritatea experţilor consideră că este puţin probabil ca cineva să fie re-infectat cu noul coronavirus la scurt timp după recuperare.

Cele mai plauzibile explicaţii ar fi referitoare la o eroare de analiză a testelor, sau existenţa unei cantităţi mari de ARN viral rămasă în organism după vindecare.

Este și explicația șefei Laboratorului de Genetică din cadrul IML, Ligia Bărbării, care a vorbit despre această problemă în exclusivitate pentru Sursa Zilei 

Genetician român: Metoda testării este vitală. Reinfecția poate fi o eroare în testarea inițială. VIDEOINTERVIU

Kwon a mai spus că probele recoltate de la pacienţii infectaţi sunt reanalizate pentru a se stabili dacă cazurile ar putea fi contagioase, dar rezultatele vor fi anunţate în două săptămâni. „Angajaţii KCDC lucrează zi şi noapte pentru a colecta probe şi a realiza studii”, a spus Kwon.