Un grup infracțional organizat a păcălit o mulțime de oameni, prin crearea unui site de criptomonede, unde li se promiteau randamente nereale. Prejudiciul calculat de DIICOT până acum se ridică la peste 4 milioane de dolari.
Inculpații au creat o firmă, în anul 2019, prin reprezentanţi legali pe care au introdus o platformă de criptomonede. Oamenii erau păcăliți să investească, ficera einvestitor având propriul grafic de randament, care nu era real, însă.
Ca să atragă mai mulți clienți, s-au înfiinţat departamente de call-center prin care erau apelate la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede. Pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale pe site, fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă.
„Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale. Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri”, au transmis procurorii DIICOT.
Valoarea prejudiciului produs clienţilor este în valoare de peste 4,71 milioane USD.
Amalia Capră