1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:26
No menu items!

Zeci de avioane NATO participă la un exerciţiu nuclear. Unde sunt amplasate bombele atomice ale Alianței

spot_img

NATO a anunțat că va lansa luni exercițiul nuclear anual „Steadfast Noon”, în cadrul căruia până la 60 de avioane vor participa la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii, pentru a exersa folosirea bombelor nucleare. Unele dintre ele vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le are depozitate pe continent.

Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și nu are legătură cu acesta.

„Exercițiul, care se desfășoară până la 30 octombrie, este o activitate de antrenament de rutină, recurentă și nu este legat de niciun eveniment mondial actual”, a transmis alianța pe pagina sa de internet, adăugând că nu vor fi folosite arme reale.

Belgia găzduiește exercițiile la care vor participa 14 țări și până la 60 de avioane, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă de pe piață și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52 care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord, se arată în declarație. Manevrele vor avea loc și în Marea Britanie. Între aceste două țări este Marea Nordului, un veritabil „lac al NATO”, unde avioanele Alianței se pot mișca în siguranță. Dar mai este un motiv pentru care exercițiul are loc în această parte a Europei. În Belgia este una dintre bazele aeriene unde sunt bombe nucleare americane. Aproape toate celelalte sunt în Europa de Vest – Olanda, Germania și Italia. Singura excepție este baza Incirlik din Turcia. Între aceste baze sunt împărțite circa 100 de arme atomice.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că alianța va continua exercițiile în pofida situației internaționale tensionate. Anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un „semnal foarte greșit”, a declarat el reporterilor, argumentând că forța militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni o nouă escaladare a tensiunilor.

                                                                                                                  Adina Silav