Există numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre roșii
Roşiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, însă cu siguranţă există numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre acestea.
Publicația americană Huffington Post a alcătuit o listă cu zece lucruri mai puţin cunoscute despre roşii.
1. Oamenii credeau că roşiile sunt otrăvitoare
În anii 1700, europenii se temeau să consume roşii deoarece aristocraţii se îmbolnăveau şi mureau după ce le mâncau. Roşia a primit porecla de „mărul otrăvitor”. Problema nu erau însă roşiile, ci farfuriile din aliaj de cositor şi plumb pe care acestea erau servite – din cauza acidităţii crescute a roşiilor, acestea deveneau otrăvitoare.
2. China este cel mai mare producător de roşii
Ţara, care nu are un obicei din a consuma roşii, este urmată în clasament de Statele Unite. China exportă marea majoritate a recoltelor de roşii.
3. Americanii mănăncă aproximativ 10 kilograme de roşii pe an
Aproximativ jumătate din cantitate este consumată sub formă de sos de tomate şi ketchup.
4. Roşia poate fi numită ”piersica lup”
Denumirea ştiinţifică a roşiei este Lycopersicon lycopersicum, care înseamnă „piersica lup”.
5. Roşiile nu trebuie păstrate în frigider
Aerul rece din frigider împiedică roşiile să se coacă şi le alterează textura. Pentru a-şi păstra gustul, roşiile trebuie păstrate la temperatura camerei.
6. Roşiile pot fi folosite pentru îngrijirea pielii
Datorită acidului pe care îl conţin, roşiile pot fi folosite pentru curăţarea petelor de pe piele. Pulpa de roşii aplicată pe ten ajută, de asemenea, persoanele cu piele grasă.
7. Roşiile sunt originare din Anzi
Roşiile au fost cultivate pentru prima dată de azteci şi incaşi, în anii 700 Î.H., şi nu provin din Italia, aşa cum se credea până acum.
8. Primele tipuri de roşii nu au avut culoarea roşie
Primele roşii erau mici şi de culoare galbenă, ceea ce explică numele italian pe care l-au primit când au fost aduse în Europa (pomi d’oro n.r.).
9. Există circa 10.000 de tipuri de roşii în întreaga lume
10. Roşiile sunt de fapt fructe
Din punct de vedere botanic, roşiile sunt fructe. Însă în 1893, Curtea Supremă a decis că acestea pot fi denumite şi „legume”.
D.M.