Cele două concepte sunt folosite pentru a descrie natura opusă, dar în același timp complementară a energiei Chi – echilibrul perfect
Termenii “yin” și “yang” își au originea în filosofia și metafizica chineză. Aceste două concepte sunt utilizate pentru a descrie natura opusă, dar în acelasi timp complementară a energiei Chi – echilibrul perfect, care se află în spatele fiecărei manifestări a Universului.
Astfel, dacă energia Yang este privită drept energia care provine din cer și coboară pe pământ, tendința naturală a energiei Yin este de a se înălța de pe pământ spre cer. Înălțându-se, energia Yin devine din ce în ce mai lentă și mai rece, în timp ce energia Yang, în coborâre, devine din ce în ce mai densă și mai fierbinte. Prin urmare, structurile puternice, solide, impozante sunt privite ca fiind manifestarea energiei Yin, în timp ce structurile mici și mai compacte sunt considerate manifestarea energiei Yang.
Caracteristicile celor două energii:
Yin: pasivitate, răcoare, liniste, energie potențială (putere), rece, introvertit, diligent, prudent, matern, nesigur, dependent;
Yang: activitate, mișcare, putere, conștiență de sine, pasiune, extrovertit, patern, impulsiv, încăpățânat, aventuros, independent;
Cea mai importantă lege a Universului este aceea potrivit căreia nimic nu este în totalitate format din energie Yang și nimic nu este alcătuir complet din energie Yin. Vechi de secole, simbolul reprezentativ al acestor două energii exprimă cel mai bine acest adevăr. Cele două părți ale simbolului nu sunt în intregime de culoare neagră sau albă (foto jos), în același mod în care nimic în viață nu este complet alb sau negru.
Spre exemplu, despre oamenii flexibili din punct de vedere fizic și emoțional se spune că dețin în interiorul lor mai multă energie Yin, în comparație cu persoanele rigide și inflexibile, care dețin în interiorul lor mai multă energie Yang.
Ying și Yang în medicină
Fiecare organ are în structura lui un element Yin și un element Yang. Anumite organe, ficatul de exemplu, este predominant Yang, altele, cum sunt rinichii, sunt predominante Yin. Chiar dacă un organ poate fi dominat de una dintre cele două energii, echilibrul Yin – Yang este menținut într-un organism complet sănătos, deoarece suma totală a celor două energii este în echilibru.
Organismul nostru nu se află însă întotdeauna într-un echilibru constant ale acestor energii. Chiar și atunci când este sănătos din punct de vedere fizic, pot exista schimbări subtile de la o energie la cealaltă. Când, spre exemplu, o persoană devine furioasă, energia predominantă este energia Yang, iar în cazul în care aceasta se calmează poate redeveni dominantă energia Yin.
Medicina tradițională chineză susține ipoteza potrivit căreia afecțiunile organismului sunt cauzate de dezechilibre ale celor două energii, iar, pentru a ne recăpăta sănătatea, echilibrul trebuie restabilit.
Spre exemplu, pentru a menține echilibrul, este recomandat să alternați activitățile care solicită din punct de vedere fizic organismul – considerate ca fiind Yang, cu activități precum cititul, discuțiile, munca de cercetare – privite drept activități Yin.
La fel, munca depusă în echipă – privită ca fiind Yin ar trebui alternată cu munca individuală, văzută drept Yang.
Roxana Mera