Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.
Loredana Sachelaru, cunoscută publicului larg sub numele de „Xonia” are în plan să dea în judecată Poliția Rutieră și dorește să primească scuze publice. Loredana Sachelaru, cunoscută publicului larg sub numele de „Xonia”, a fost acuzată că ar fi condus sub influența alcoolului și a substanțelor interzise în vara anului 2023, dimineața zilei de vineri, 23 iunie, în sectorul 2 al Bucureștiului, după ce a fost oprită în trafic.
Aparent, în urma drug testului, în corpul artistei ar fi fost găsită cocaină. Totuși, la aproape un an distanță de la eveniment, legiștii au ajuns la concluzia că, de fapt, rezultatul indicat de Drug Test este greșit, potrivit Elle.
„Contrar așteptărilor organelor de cercetare, la rezultatul probelor prelevate de la Xonia rezultatul a fost zero. Aceasta nu a consumat alcool, nu a consumat cocaină. A avut luni în care a fost la limita depresiei. Plângea. Se temea să nu o aresteze. Atât de agresivă a fost opinia publică și oamenii pentru că au vorbit urât la adresa ei. I-au trimis tot felul de mesaje în care îi spuneau ‘drogato’ sau ‘bețivooo'”, a declarat Katia Cicală, avocata Xoniei.
Procurorii au decis să renunțe la urmărirea penală împotriva sa, iar acuzația de conducere sub influența cocainei a fost clasată. Conform aceleiași surse, Xonia are în plan să dea în judecată Poliția Rutieră și dorește să primească scuze publice.
„Acest aparat nu este conform sau nu reflectă realitatea”
Din punct de vedere legal, artista este îndreptățită în această inițiativă. Din cauza isteriei amplificate de presă, a canalelor media online, dar și a altor presiuni publice în ceea ce privește prinderea șoferilor drogați, testul anti-drog a atins vânzâri enorme. Mai multe companii producătoare de drug test au câștigat sume fabuloase, însă aceste aparate au o rată de eroare foarte mare, pentru că ele nu caută substanța. Mai exact, respectivele teste verifică urmele, rămășițele, astfel încât rata de pozitivare este una foarte mare, firește, în mod greșit. Mai mult, nedreptatea unei astfel de evaluări declanșează și abuzul legiutorului care îți ridică permisul. Astfel, sediile INML sunt sufocate, la fel și instanțele. Se deschid zeci de mii de dosare pe baza testelor, dintre care 80% se termină cu verdictul cum că nu există fapta. Cu toate acestea, persoanele în cauză rămân cu imaginea pătată. Practic, singura modalitate de a evita aceste măsuri aberante, în care riști să rămăi fără permis degeaba, este refuzarea civilizată a drug testului și dorința imediată de cooperare prin deplasarea la INML. „Este revoltător faptul că un test folosit oficial în România poate să arate substanță activă cocaină prezentă în organism, iar rezultatele de sânge nu. Ceea ce înseamnă că acest aparat nu este conform sau nu reflectă realitatea. Sau marja de eroare este atât de mare, încât o mare parte din rezultate sunt contrare realității”, a completat avocata Katia Cicală, potrivit ELLE.
D.Constantin