8.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 12:49
No menu items!

Xi Jinping: Ungaria, „model” de relații diplomatice UE-China

spot_img

Președintele chinez Xi Jinping a declarat în timpul unei vizite în Ungaria că Beijingul își îmbunătățește legăturile diplomatice cu Ungaria pentru a obține un parteneriat „pe toate planurile”.

„Suntem dispuși să luăm acest lucru ca pe un nou punct de plecare pentru a împinge relațiile bilaterale și cooperarea pragmatică într-un canal de aur și pentru a trece la un nivel mai înalt”, a declarat Xi.

Ungaria a fost a treia și ultima oprire a primului turneu european al lui Xi în cinci ani. Xi a sosit în capitala ungară, Budapesta, miercuri târziu, după ce a vizitat Franța și Serbia.

În timp ce se afla la Budapesta, liderul chinez s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban, care a extins relațiile țării sale cu China de când a venit la putere în 2010. Xi l-a încurajat pe cel mai apropiat aliat al Chinei din Uniunea Europeană să „joace un rol mai important în UE și să facă presiuni pentru o nouă și mai mare dezvoltare a relațiilor dintre China și UE”.

Ungaria urmează să preia președinția rotativă a UE în luna iulie.

Ungaria și China au anunțat că au semnat 18 acorduri bilaterale pentru a-și spori legăturile economice și culturale. Xi a declarat că relația bilaterală dintre Beijing și Budapesta „se află acum la cel mai bun nivel din istorie”, potrivit unei declarații publicate după întâlnire.

Printre noile proiecte care au fost anunțate joi se numără un oleoduct între Ungaria și Serbia și o coordonare între Beijing și Budapesta în sectorul nuclear.

De asemenea, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că Ungaria și China vor începe să pregătească construcția unei căi ferate la Budapesta, care va transporta bunurile produse de fabricile chinezești din estul Ungariei către piețele din Europa de Vest.

Ungaria a devenit un partener important de investiții și comerț pentru China, într-un moment în care alte țări din Uniunea Europeană au început să se distanțeze de țara din Asia de Est. Între timp, Budapesta s-a apropiat tot mai mult de Beijing și Moscova.

Beijingul a investit miliarde de dolari în Ungaria și o vede ca pe o importantă poartă de acces către blocul Uniunii Europene cu 27 de membri.

China finanțează un important proiect feroviar de mare viteză care leagă capitalele Ungariei și Serbiei. Proiectul feroviar va costa 2,1 miliarde de dolari și va fi finanțat în mare parte printr-un împrumut din partea Chinei. Proiectul face parte din Inițiativa Belt and Road, un plan lansat de Xi în urmă cu un deceniu pentru a construi rețele globale de infrastructură și energie care să conecteze Asia cu Europa și Africa.

„Aș dori să îl asigur pe președinte că Ungaria va continua să ofere condiții echitabile pentru companiile chineze care investesc în țara noastră”, a declarat Orban. „Vom crea oportunitatea ca cele mai moderne tehnologii occidentale și cele mai moderne tehnologii orientale să se întâlnească și să construiască o cooperare în Ungaria”.”

În timpul primei opriri a lui Xi la Paris, președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au presat pe Xi să asigure un comerț echitabil cu Europa și să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de doi ani din Ucraina.

Elena Cristea