CIA poate pirata un calculator Apple, chiar dacă utilizatorul său instalează în acesta un nou sistem de operare, sau un iPhone nou intrând în reţeaua de alimentare şi de distribuţie a gigantului informatic, relevă noi documente publicate joi de site-ul WikiLeaks, relatează AFP.
Aceasta este o a doua serie de documente ale CIA făcute publice de WikiLeaks, care a difuzat deja pe 9 martie mai multe mii de pagini care conţin detalii privind tehnicile de piratare informatică utilizate de agenţia de informaţii americană.
CIA nu a autentificat niciodată aceste documente, dar experţii le consideră credibile.
O anchetă de contraspionaj a fost lansată în urma acestor dezvăluiri la începutul lunii martie pentru găsirea autorilor acestei scurgeri de informaţii, unele surse indicând subcontractanţi ai CIA.
Potrivit acestor documente, CIA a dezvoltat un instrument în 2012 numit „Sonic Screwdriver” (Şurubelniţa Sonică) care permite ocolirea procesului de pornire a unui calculator cu accesorii periferice ca adaptatori sau USB.
Prin această manevră, agenţia introduce un microfron nedetectabil în software-ul computerului, care nu pot fi şters, chiar dacă utilizatorul schimba sistemul de operare şi reformatare a aparatului.
Manualul „NightSkies” (Ceruri Noaptea) arată că CIA a dezvoltat acest instrument de piratare din 2008 pentru a-l instala fizic pe telefoane iPhone noi.
WikiLeaks consideră în consecinţă ‘probabil faptul că multe atacuri fizice ale CIA ar fi infectat canalul de alimentare al organizaţiei vizate (Apple – n.r.), blocând comenzi sau livrări’.
Documentele arată că CIA încearcă să utilizeze aceeaşi tehnică şi pentru laptop-uri Apple.
Emanuel Stan