4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:46
No menu items!

Washington Post: Iohannis nu este ostil UE, așa cum este Trump, dar dorește binecuvântarea preşedintelui SUA înaintea alegerilor din toamnă

spot_img

Când Klaus Iohannis se va întâlni marți cu președintele Trump, președintele României va deveni al 10-lea lider european care îl va vizita pe  Trump la Casa Albă în acest an, scrie Washington Post, într-un articol înaintea întâlnirii. 

Dar la Casa Albă nu a venit nici una din marile puteri europene occidentale, care au fost aliate americanilor de zeci de ani.

În schimb, Trump a făcut curte și a fost curtat de liderii Europei Centrale și de Est, se arată în articol. Pentru Trump, regiunea oferă potențialul unor noi acorduri comerciale, energetice și militare, care pot ocoli uneori Europa Occidentală.

Trump evidențiază „importanța Europei Centrale pentru Statele Unite, atât ca aliați și parteneri de securitate, cât și ca parteneri de afaceri și comerciali pentru viitor”, a declarat luni un oficial al administrației americane. 

Președintele s-a întâlnit cu liderii din Austria, Republica Cehă, Slovacia, Turcia, Ungaria și Polonia. Iohannis va fi al șaptelea din Europa Centrală sau de Est.

De asemenea, Trump a avut reuniuni cu liderii Elveției, Irlandei și Olandei din Europa, precum și cu lideri din Canada, Orientul Mijlociu, America de Sud, Asia și Asia de Sud.

„Unii dintre liderii est-europeni, indiferent dacă sunt unguri, polonezi și acum români, și-au dat seama, în principiu, cum să îi facă față lui Trump și apelează la unele dintre instinctele sale mai iliberale”, a spus Kelly Magsamen, vicepreședinte pentru securitatea națională și politica internațională la Centrul pentru Progresul American.

„Lui Trump îi place ideea de a submina proiectul european, fie că este vorba despre Brexit sau sentimente anti-UE”, a spus Magsamen, fost asistent al securității naționale atât pentru președinții Barack Obama, cât și pentru George W. Bush. 

Washington Post scrie: «Iohannis însuși nu este ostil UE, așa cum este Trump și a criticat schimbarea Ungariei către naționalism şi  anti-imigranți. Dar el dorește binecuvântarea lui Trump înaintea alegerilor din această toamnă și era dornic să accepte o râvnită invitație la Casa Albă. Trump vrea să arate  România ca un exemplu al membrelor NATO  care și-au îndeplinit angajamentul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare. De asemenea, România se poate alătura vecinilor din Europa Centrală pentru mutarea misiunii diplomatice la Ierusalim, o prioritate a administrației Trump. „Este o zonă foarte interesantă; acolo se întâmplă multe. Economiile sunt în creștere. Comerțul dintre aceste țări și SUA crește tot timpul ”, a declarat un oficial al administrației».

Liderul american s-a întâlnit în acest an cu liderii politici din Marea Britanie, Franta sau Germania, dar niciodată la Casa Albă. El îşi va vedea aliați apropiați la reuniunea  anuală a G7 din acest weekend în Franța și este de așteptat să-l invite în curând pe noul premier britanic Boris Johnson la Casa Albă.

La fel ca alți președinți, Trump profită de  forumul G-7 sau G-20, pentru runde de întâlniri pe care diplomații le numesc întâlniri rapide, care sunt, de obicei, mai scurte și implică mai puțină organizare decât la Casa Albă. 

Accentul pus pe Europa Centrală și de Est răspunde unui efort similar pentru  sensibilizarea post-comunistă sub conducerea lui Bush, dar vine în contextul diferit al creșterii naționalismului în Europa și a fisurilor din Uniunea Europeană. De asemenea, contrastează puternic cu Obama, care a întemeiat o legătură deosebit de strânsă cu Merkel în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu.

Emanuel Stan