4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:22
No menu items!

Washington Post: 90% dintre cei interceptați de NSA erau cetățeni obișnuiți

spot_img

Anchetele jurnalistice bazate pe datele luate de Snowden continuă

NSA

Aproximativ 90% dintre cei identificați într-o bază de date cu interceptările efectuate de agenția americană NSA erau utilizatori obișnuiți de Internet și nu ținte externe legitime pentru supraveghere, potrivit unei analize publicate de ziarul ”Washington Post”.

Mulți nevinovați au fost ”prinși în plasa pe care Agenția Națională de Securitate a întins-o pentru altcineva”, potrivit publicației citate.

Revelația se bazează pe datele puse la dispoziție de Edward Snowden, fostul angajat al agenției, care în prezent se află în Federația Rusă.

Multe dintre informațiile intime, cu valoare exclusiv personală, au fost păstrate, chiar dacă nu aveau nici o valoare informațională.

Jurnaliștii au ajuns la această concluzie după ce au văzut 160.000 de mesaje email și mesaje instante și 7.900 de documente, provenind de la peste 10.000 de conturi online, supravegheate de NSA între 2009 și 2012.

Cercetarea, care  a durat patru luni, a demostrat că nouă din zece dintre titularii de conturi, inclusive mulți cetățeni ai SUA, nu făceau parte dintre țintele stabilite inițial pentru supraveghere.

Multe dintre informații au ”o valoare foarte intimă, chiar voaioristică”, conținând ”povești de dragoste și decepții, legături sexuale în afara căsătoriei, nevroze, convertiri politice și religioase, neliniști financiare și speranțe deșarte”.

Totuși, printre fișierele interceptate se află și ”descoperiri cu o valoare informativă considerabilă”. Acestea include ”noi revelații despre un proiect nuclear secret, înțelegeri secrete ale unui aliat, o calamitate militară suferită de o putere neprietenoasă și identitățile unor intruși agresivi din rețelele de computere din SUA”.

Aceste documente alimentează dilema din SUA, care este valabilă și în România, referitoare la echilibrul dintre nevoia de a obține informații necesare securității naționale și încălcarea dreptului cetățenilor la viață privată.

Anul trecut, Snowden a oferit date secrete al NSA către mai multe publicații, inclusiv Washington Post, Guardian și Le Monde. Anchetele au scos la iveală practicile NSA de a asculta milioane de convorbiri telefonice din SUA și din lume, sistemul PRISM de acces la rețelele sociale și serverele de e-mail și practica de a spiona lideri din statele aliate.

Recent, Washington Post a arătat că NSA a primit mandat judiciar, în 2010, pentru interceptarea comunicaţiilor a 193 de state şi organizaţii internaţionale, inclusiv ale României.

V.B.