11.1 C
București
luni, 4 noiembrie 2024 - 20:03
No menu items!

Vrei dinți mai albi în mod natural? Iată ce trebuie să mănânci

spot_img

Ciocolată amăruie, fragi, ceai verde și brânză pentru o dantură mai albă

dinti albi

Harold Katz, un cunoscut stomatolog britanic, recomandă câteva alimente ale căror proprietăți contribuie la sănătatea și păstrarea culorii albe a dinților. El a alcătuit pentru Daily Mail lista alimentelor care pot face dinții mai rezistenți și mai albi în mod natural.

Ciocolata amăruie conține teobromină, compus care ajută la întărirea smalțului dinților, fiind un bun mijloc de prevenire a apariției petelor. Acest lucru nu este valabil însă și în cazul ciocolatei cu lapte. Dimpotrivă, consumul acesteia nu este recomandat de Katz deoarece conține zahăr și lapte, asocierea lor putând provoca o respirație neplăcută.

Ceaiul verde conține tanini, care împiedică colorarea dinților, jucând rol de barieră în calea bacteriilor ce încearcă să se lipească de dinți. În plus, ceaiul verde reduce mirosul neplăcut al respirației. El conține polifenoli (antioxidanți) care scad aciditatea din gură, limitând proliferarea bacteriilor.

Fragii conțin acid malic, enzimă care curăță petele dentare. Fragii zdrobiți pot fi amestecați cu bicarbonat de sodiu, rezultând un produs de albire naturală a dinților. Stomatologul intervievat de Daily Mail atrage în schimb atenția că celelalte fructe roșii au efect invers.

Consumul de brânză duce la creșterea pH-ului din gură, scăzând aciditatea. Acest lucru are ca efect reducerea riscurilor de erodare a smalțului și de decolorare a dinților. În plus, calciul din brânză poate ajuta la întărirea dentiției.

Alimentele crocante și abrazive curăță natural dinții, eliminând tot ce se lipește de suprafața smalțului. Textura merelor pune la încercare gingiile, întărindu-le astfel și scăzând riscul de retragere de pe dinți. Conținutul ridicat de apă din mere și pere duce la creșterea cantității de salivă, element esențial în reducerea posibilității de apariție a cariilor.

C.A.