-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:20
No menu items!

Vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei pe an, pentru cei din privat

spot_img

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pe an și salariaților din sectorul privat. For decizional este Camera Deputaților.

„Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea și completarea OUG 8/2009, urmărindu-se ca în perioada 1 ianuarie3 2024 – 31 decembrie 2026 să se acorde vouchere de vacanță atât personalului bugetar, cât și salariaților din sectorul privat, încadrați cu contract individual de muncă”, potrivit raportului comisiilor de specialitate din Senat

Voucherele, în valoare de 1450 de lei, se acordă din bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul explicit aprobat tacit la Senat.

Potrivit proiectului, angajații care au mai multe contracte individuale de muncă pot alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherul de vacanță.

Efort bugetar de peste 6 miliarde de lei

Conform expunerii de motive, „efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde de lei. Însă efectul este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efetul economic generat”.

„Angajatorii vor avea un rol de intermediar între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu”, precizează semnatarii.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari PSD, PNL și UDMR.

Potrivit Constituției, „prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate”.

D.Constantin