Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi că este nevoie de un angajament politic pentru ca în 2016 statul să mai deţină participaţii majoritare doar la unele companii energetice şi din domeniul apărării, adică acele societăți considerate strategice.
„Ar trebui un angajament politic ca până la finalul mandatului, în 2016, să nu mai fie companii cu capital majoritar de stat (…) Am spus ca în doi ani să nu mai existe în România, cu excepţia unei zone din energie şi a nucleului de securitate, companii cu capital majoritar de stat”, a declarat joi Vosganian, la o conferinţă pe tema pieţei de capital.
Ministrul a precizat că a cerut includerea acestui angajament și în acordul refăcut cu Fondul Monetar Internațional, dar s-a renunțat la demers.
De aceeași părere este și prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu, care a afirmat că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile din domeniul energiei şi să vândă la bursă pachete mici de acţiuni la societăţile respective.
„În domeniul energiei cred că statul trebuie să păstreze controlul. Sunt adeptul vânzării unor pachete minoritare. Sunt companii bune, trebuie doar eficientizate. (…) Este o nevoie acută să se atragă companii private”, a spus Dăianu.
Statul urmează să listeze la bursă compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România. Modul în care va decurge listarea va fi premisa pentru derularea ofertelor publice convenite cu FMI pentru anul viitor, respectiv Electrica și Hidroelectrica. Și Transelectrica și Transgaz pregătesc oferte de obligațiuni.
De asemenea, în perioada 9-20 septembrie, are loc oferta publică inițială a Nuclearelectrica, companie care poate obține minimum 272 de milioane de lei din listarea la Bursa de Valori București. Până la finalul zilei de miercuri, tranșa mică din oferta publică de listare a Nuclearelectrica a fost suprasubscrisă de peste 5,3 ori.
C.C.